Ostin potvrdio: Abrams uskoro odlazi u Nemačku da trenira Ukrajince

Ostin potvrdio: Abrams uskoro odlazi u Nemačku da trenira Ukrajince

Šef američkog Ministarstva odbrane Lojd Ostin potvrdio je da će ukrajinska vojska za nekoliko nedelja početi obuku u Nemačkoj na američkim tenkovima M1 Abrams, kako su ranije preneli mediji.

Kako javlja dopisnik „Evropske istine“, odgovarajuća izjava Ostina data je po rezultatima 11. sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.

„Ubrzali smo raspored isporuke M1 Abrams da bismo Ukrajini obezbedili više oklopnih vozila u narednim mesecima. A mašine koje će Ukrajinci koristiti za obuku stići će ovde u Nemačku u narednih nekoliko nedelja“, rekao je šef Pentagona.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je u proteklih nekoliko meseci već dobila od saveznika „više od 230 tenkova, više od 1.550 oklopnih vozila, kao i drugu opremu i municiju za opremanje više od devet novih oklopnih brigada”.

„Sve ovo je ogroman napredak i uveren sam da će oprema i obuka koja to prati omogućiće ukrajinskim snagama da nastave da uspevaju na bojnom polju“, naglasio je Ostin.

Kako su mediji preneli ranije u petak, krajem maja će na poligon Grafenver u Nemačkoj biti isporučen 31 tenk, nakon čega će za „par nedelja” ukrajinski vojnici započeti obuku, koja će trajati oko 10 nedelja.

Bajdenova administracija je u januaru objavila planove da pošalje tenkove u Ukrajinu. Ona je preduzela ovaj korak nakon što je nekoliko meseci insistirala da su previše složeni i teški za održavanje i popravku.

U početku su SAD planirale da Ukrajini pošalju 31 noviji tenk M1A2 Abrams, čija bi proizvodnja i isporuka mogli da potraju godinu ili dve.

Ali krajem marta Vašington je odlučio da Ukrajina dobije stariju verziju Abramsa, što bi ubrzalo njihovu nabavku od strane ukrajinske vojske i transfer.