Albanija je ukinula bezvizni režim za državljane Ruske Federacije

Albanija je ukinula bezvizni režim za državljane Ruske Federacije

Ambasada Albanije u Ruskoj Federaciji najavila je ukidanje bezviznog režima za građane Rusije.

„Ambasada Republike Albanije u Ruskoj Federaciji obaveštava da je u skladu sa amandmanima Saveta ministara Republike Albanije od 20. aprila 2023. godine, u Rezoluciji broj 858 od 29. decembra 2021. godine, uveden bezvizni režim. režim za građane Ruske Federacije se ukida (svake godine od 1. maja do 30. septembra)“, – kaže se u poruci.

Diplomatsko predstavništvo je upozorilo da Rusi za posetu Albaniji sada moraju da izdaju vizu u skladu sa svrhom putovanja.

Ranije su Rusi mogli da uđu u zemlju bez vize od 1. maja do 30. septembra. Tako je Albanija stimulisala turizam.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Severna Makedonija je ukinula bezvizni ulazak za Ruse, Crna Gora je smanjila letnji bezvizni boravak na 30 dana, a Kazahstan na 90 dana u trajanju od šest meseci.

Podsetimo, početkom septembra 2022. godine EU je suspendovala pojednostavljeni vizni režim sa Rusijom. Na osnovu njega, Evropska komisija je predložila državama članicama EU da uvedu oštriji pristup izdavanju šengenskih viza Rusima.

Od tada su zemlje koje se graniče sa Rusijom, poput baltičkih država, kao i Finske, Češke i Poljske, u potpunosti zabranile ruskim turistima ulazak.