Vrhovni general Sudana kaže da je vojska posvećena civilnoj vlasti

Vrhovni general Sudana kaže da je vojska posvećena civilnoj vlasti

Vrhovni general Sudana rekao je u petak da vojska ostaje posvećena prelasku na civilnu vlast, u svom prvom govoru otkako su brutalne borbe između njegovih snaga i moćne paravojske u zemlji počele pre skoro nedelju dana, prenosi AP.

U video poruci objavljenoj u petak ujutru povodom obeležavanja muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama, načelnik vojske general Abdel Fatah Burhan rekao je: „Uvereni smo da ćemo prevazići ovu iskušenje svojom obukom, mudrošću i snagom, čuvajući bezbednost i jedinstvo države, omogućavajući nam da nam se poveri siguran prelazak na civilnu vlast“.

To je bio prvi put da je Burhan viđen otkako su glavni grad i druga područja zapali u haos u borbama. Nije poznato kada i gde je video snimljen.

Sudanska vojska je u četvrtak odbacila pregovore sa rivalskim snagama za brzu podršku, rekavši da će prihvatiti samo njihovu predaju. Dve strane su nastavile da se bore u centralnom Kartumu i drugim delovima zemlje, preteći da unište međunarodne pokušaje da posreduju u dužem prekidu vatre.

„Ruševina i uništenje i zvuci metaka nisu ostavili mesta za sreću koju svi u našoj voljenoj zemlji zaslužuju“, rekao je Burhan u govoru.