Pet mrtvih u izbijanju kolere u glavnom gradu Kameruna

Pet mrtvih u izbijanju kolere u glavnom gradu Kameruna

Pet osoba u glavnom gradu Kameruna Jaundeu umrlo je od kolere tokom prošlog meseca, saopštilo je ministarstvo zdravlja koje je upozorilo na „ponovnu pojavu“ bolesti.

Ministarstvo je saopštilo da je njih pet umrlo otkako je bolest stigla u prestonicu prošlog meseca, a najmanje 88 slučajeva je identifikovano od sredine marta u centralnom regionu zemlje, koji uključuje Jaunde.

Ministar zdravlja Manauda Malachie rekao je u saopštenju od srede da je došlo do „ponovnog izbijanja“ epidemije koja je prvi put proglašena u oktobru 2021.

On je dodao da je sistem za praćenje zemlje stavljen u pripravnost.

Kolera, akutna dijareja koja može biti fatalna za nekoliko sati ako se ne leči, povremeno se pojavljuje u Kamerunu, koji ima ukupno oko 25 miliona stanovnika.

Prethodno ažuriranje u oktobru izbrojalo je 272 smrtna slučaja i 12.952 slučaja tokom 12 meseci širom zemlje.

Ali poslednja pogođena područja uključuju četiri okruga Jaundea, u kojem živi oko 2,8 miliona ljudi, kao i obližnje gradove Mfou i Obala.

Broj novih slučajeva kolere u Africi, koji je naglo porastao početkom 2023., pao je krajem februara za 37 odsto, saopštila je prošlog meseca Svetska zdravstvena organizacija.

Međutim, tijelo UN izrazilo je strahove da poplave u južnoj Africi predstavljaju visok rizik od širenja, prijavivši slučajeve u 12 zemalja, posebno u Mozambiku i Malaviju, koje bilježe rekordne epidemije.