Genetski predviđeni reumatoidni artritis povezan sa osteoporozom

Genetski predviđeni reumatoidni artritis povezan sa osteoporozom

Genetski predviđeni reumatoidni artritis (RA) povezan je sa osteoporozom, prema studiji objavljenoj na internetu 11. aprila u Arthritis & Rheumatology.

Iuniang Deng i Martin Chi Sang Vong, MD, sa Kineskog univerziteta u Hong Kongu, koristili su Mendelovu analizu randomizacije (MR) da ispitaju da li je RA uzročno povezan sa osteoporozom u japanskoj populaciji. Podaci iz studija asocijacije na nivou genoma uključeni su o RA (4.199 slučajeva i 208.254 kontrole) i osteoporozi (7.788 slučajeva i 204.665 kontrola) iz Biobanke Japan. Instrumentalne varijable su uključivale 11 polimorfizama pojedinačnih nukleotida povezanih sa RA.

Istraživači su otkrili da je genetski predviđeni RA bio pozitivno povezan sa osteoporozom koristeći metod ponderisane inverzne varijanse (odnos šanse, 1,10). Kada su MR Egger, ponderisani medijan i ponderisani režim bili iskorišćeni, pozitivna povezanost je bila čvrsta (odnosi šanse, 1,09, 1,09 i 1,08, respektivno). MR Egger test i MR Pleiotropi Residual Sum and Outlier test nisu otkrili horizontalnu plejotropiju.

„Ova MR studija je otkrila da je genetski predviđeni RA bio pozitivno povezan sa osteoporozom u japanskoj populaciji“, pišu autori. „Nalazi su bili dosledni i čvrsti kada su korišćeni različiti MR pristupi i izvršena serija analiza osetljivosti.“