U napadu američkog helikoptera u Siriji ubijen vođa Islamske države

U napadu američkog helikoptera u Siriji ubijen vođa Islamske države

U napadu helikoptera američkih snaga na sever Sirije rano u ponedeljak ubio je visokog vođu militantne grupe Islamska država, saopštila je američka vojska, piše AP.

Centralna komanda SAD je u saopštenju navela da je vođa IS Abd-al-Hadi Mahmud al-Hadži Ali „odgovoran za planiranje terorističkih napada na Bliskom istoku i Evropi“. Dva druga navodna pripadnika IS ubijena su zajedno sa al-Hadži Alijem koji je bio meta racije, saopštio je CENTCOM. U saopštenju se navodi da u operaciji nije povređen nijedan civil ili američki vojnik.

Navodi se da je racija pokrenuta nakon što je obavještajna služba otkrila plan IS-a da „kidnapuje zvaničnike u inostranstvu kao polugu za (IS) inicijative“.

Sirijski Beli šlemovi, grupa civilne odbrane koja deluje u oblastima severne Sirije pod kontrolom opozicije, saopštila je da je prevezla dve osobe ranjene tokom racije u lokalnu bolnicu, koja je kasnije saopštila da su umrle. Treća osoba je ubijena kada su se američke snage iskrcale u napad, saopštili su Beli šlemovi.

Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima, koje su partneri sa SAD u operacijama protiv IS na severoistoku Sirije, saopštile su da je operacija pokrenuta iz baze u blizini grada Kobani i da je ciljala vojnu lokaciju koja pripada naoružanoj opozicionoj grupi koju podržava Turska , Sukour al-Shamal, u selu Suvaida u regionu Džarablus, blizu turske granice.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, ratni posmatrač sa sedištem u Britaniji, prvobitno je izvestila da je racija rezultirala hapšenjem višeg vođe IS i ubila tri osobe. Američka vojska nije pominjala bilo kakva hapšenja.

Opservatorija je saopštila da je nakon sletanja helikoptera došlo do „nasilnih sukoba“, što je prvo takvo sletanje ove godine.

Najmanje 900 američkih vojnika je raspoređeno u Siriji, zajedno sa neotkrivenim brojem izvođača radova.

Grupa Islamska država, koja je prošla kroz Irak i Siriju 2014. godine, preuzimajući kontrolu nad velikim delovima teritorije, poražena je u Siriji 2019. godine, ali pritajene grupe su prisutne i periodično vrše napade na vojne i civilne ciljeve.