SAD i Japan obeležavaju prijateljstvo drvom trešnje u Beloj kući

SAD i Japan obeležavaju prijateljstvo drvom trešnje u Beloj kući

Prva dama Džil Bajden i Juko Kišida, supruga japanskog premijera, zasadile su u ponedeljak drvo trešnje na teritoriji Bele kuće u čast decenija prijateljstva između svojih zemalja.

Kišida je u retkoj solo poseti Sjedinjenim Državama. Ovo je prvi put da je supruga premijera sama putovala u Sjedinjene Države, a Kišida je bila u poseti na Bajdenov poziv, saopštila je japanska ambasada u Vašingtonu.

Ona je u Vašingtonu od 16. do 18. aprila i učestvuje u aktivnostima promocije prijateljstva između SAD i Japana, kao i kulturne razmene, saopštila je japanska vlada.

Bajden je takođe bio domaćin Kišidi na ručku u Beloj kući, nakon čega je usledila ceremonija sadnje drveća.

Nova mladica je stablo višnje Jošino koje je razmnoženo iz reznice sa drveta trešnje koje je zasađeno na južnom terenu u julu 2017, saopštila je Bela kuća. Postoje 23 stabla trešnje na 18 hektara Bele kuće.

Sastanak između Bajdena i Kišide pomeren je za januar kada se premijer Fumio Kišida, u pratnji supruge, sastao sa predsednikom Džoom Bajdenom u Ovalnom kabinetu. U to vreme, Džil Bajden nije mogla da ugosti Juko Kišidu, jer se Bajden oporavljao od hirurške procedure obavljene dva dana ranije kako bi uklonila nekoliko kancerogenih lezija sa njene kože.

Supružnici su se takođe sastajali nekoliko nedelja pre nego što je premijer sredinom maja u Hirošimi bio domaćin godišnjeg samita Grupe sedam vodećih industrijalizovanih zemalja, uključujući SAD.