Infekcije povezane sa zdravstvenom zaštitom veće kod pacijenata hospitalizovanih sa COVID-19

Infekcije povezane sa zdravstvenom zaštitom veće kod pacijenata hospitalizovanih sa COVID-19

Incidenca infekcija povezanih sa zdravstvenom zaštitom (HAI) bila je veća među hospitalizovanim pacijentima sa COVID-19 nego kod pacijenata bez COVID-19, prema studiji objavljenoj na mreži 13. aprila u JAMA Network Open.

Kenneth E. Sands, MD, iz HCA Healthcare u Nešvilu, Tennessee, i kolege su procenili pojavu HAI među pacijentima koji su primljeni u bolnice sa i bez COVID-19. Analiza je uključila podatke o 5 miliona hospitalizacija u 182 bolnice između 2020. i 2022. godine.

Istraživači su otkrili da je incidencija HAI veća među onima sa COVID-19 u odnosu na one bez. Tokom celog perioda studije, incidencija infekcije krvotoka povezane sa centralnom linijom (CLABSI) bila je skoro četiri puta veća među populacijom sa COVID-19 nego u populaciji koja nije COVID-19 (25,4 prema 6,9 na 100.000 pacijent-dana). Slični trendovi su primećeni za infekciju urinarnog trakta povezanu sa kateterom (CAUTI; 16,5 naspram 6,1) i za bakterijemiju Staphilococcus aureus rezistentnog na meticilin (MRSA) (11,2 naspram 3,7). Koristeći podatke samo za populaciju koja nije obolela od COVID-19, nije bilo razlike u incidenci CLABSI u odnosu na isti kvartal 2019. godine, a kvartalne stope MRSA i CAUTI bile su niže od kvartalnih stopa 2019. godine.

„Uprkos naprezanju zdravstvenog sistema, povećanje broja HAI nije primećeno kod populacije koja nije obolela od COVID-19, što sugeriše da su održani ključni bezbednosni procesi i da pacijenti sa COVID-19 mogu zahtevati dodatnu zaštitnu negu kako bi sprečili HAI“, pišu autori.