Ukrajini je ove godine potrebno najmanje 14,1 milijardu dolara

Ukrajini je ove godine potrebno najmanje 14,1 milijardu dolara

Hitna potreba Ukrajine za rekonstrukcijom ove godine iznosi 14,1 milijardu dolara kako bi se ljudima obezbedio minimalni nivo socijalnih i humanitarnih usluga, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmihal međunarodnim partnerima na okruglom stolu koji su organizovali Međunarodni monetarni fond i Svetska banka u Vašingtonu, prenosi Ukrinform.

„Prema drugom izveštaju (Svetske banke i Evropske komisije), dugoročne potrebe Ukrajine za rekonstrukciju i restauraciju posledica prve godine rata procenjene su na 411 milijardi dolara“, rekao je šef vlade Ukrajine.

On je takođe naglasio da u tu svrhu Ukrajina hitno treba da privuče donatorsku pomoć u iznosu od oko 14 milijardi dolara do kraja 2023. godine.

„Obnova Ukrajine biće jedan od najvećih investicionih projekata u istoriji Evrope. Ali sada moramo da posvetimo najveću pažnju zadovoljavanju hitnih potreba i oporavku. Mislim na 14,1 milijardu dolara koja se pominje u procenama Svetske banke, a ovo je prioritet broj jedan za moju zemlju – obezbediti ljudima minimalan nivo socijalnih i humanitarnih usluga“, naglasio je premijer Ukrajine.

U tom kontekstu, on je zahvalio odlukama Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke, Evropske unije, UN, G7 i vlade SAD na koracima koje su već preduzeli kako bi pružili značajan deo ove preko potrebne pomoći. . On je takođe pozvao međunarodne partnere da se pridruže drugim inicijativama, uključujući dopunu Poverilačkog fonda za oporavak, rehabilitaciju i transformaciju Ukrajine (URTF) koji je osnovala Svetska banka.

S tim u vezi, premijer je uverio da je Ukrajina potpuno otvorena i transparentna u pogledu finansijske odgovornosti i pruža sve potrebne informacije donatorima.

Kako je preneo Ukrinform, ukrajinski premijer je u sredu započeo veći deo posete Sjedinjenim Državama. Program boravka Denisa Šmihala u Vašingtonu obuhvata učešće na godišnjem forumu Prolećnih sastanaka u organizaciji Grupacije Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Pored toga, planirano je da se sastane sa američkim sekretarom odbrane Lojdom Ostinom, američkom sekretarkom za trgovinu Ginom Reimondo, američkom sekretarkom za trezor Dženet Jelen, kao i sa rukovodstvom MMF-a, Svetske banke i Evropske investicione banke.