Saudijska Arabija održava snabdevanje azijskim rafinerijama uprkos smanjenju

Saudijska Arabija održava snabdevanje azijskim rafinerijama uprkos smanjenju

Državni naftni gigant Saudi Aramco isporučiće pune ugovorene količine sirove nafte u maju za nekoliko kupaca iz Severne Azije uprkos obećanju da će smanjiti proizvodnju za 500.000 barela dnevno, izvestio je Rojters.

Ovo dolazi nakon što su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i saveznici, poznati kao OPEK+, iznenadili tržišta prošle nedelje najavom dodatnog smanjenja proizvodnje za 1,16 miliona barela dnevno (bpd) od maja do kraja godine.

Investitori su budno pratili mesečnu alokaciju Saudi Aramca kao pokazatelj da li bi planirano smanjenje proizvodnje moglo da smanji snabdevanje u Aziji, najvećem svetskom uvoznom tržištu sirove nafte.

Ljudi se pitaju da li će dodatno dobrovoljno smanjenje zapravo uticati na snabdevanje ili je osmišljeno samo da bi se podigle cene nafte, rekao je izvor iz jedne azijske rafinerije koji je odbio da bude imenovan jer nije ovlašćen da razgovara sa medijima.

Najava OPEC+ izazvala je da su fjučersi na naftu Brent i američki Vest Tekas Intermediate prošle nedelje skočili za 6%, vraćajući se na nivoe poslednji put viđene u novembru.

UAE planiraju da smanje 144.000 barela dnevno od maja u okviru smanjenja OPEK+.