Japan prati kineske vežbe oko Tajvana sa „velikim interesovanjem“

Japan prati kineske vežbe oko Tajvana sa „velikim interesovanjem“

Japan dosledno i „sa velikim interesovanjem” prati kineske vojne vežbe oko Tajvana, rekao je portparol najvišeg vladinog vrha u ponedeljak, poslednjeg zakazanog dana za vežbe u kojima je Peking simulirao napad na ostrvo, piše Rojters.

Kina je najavila trodnevne vežbe u subotu, nakon što se predsednica Tajvana Cai Ing-ven vratila u Tajpej posle sastanka u Los Anđelesu sa predsednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom Makartijem.

Kina tvrdi da je Tajvan demokratski upravljan kao sopstvena teritorija i nikada se nije odrekla upotrebe sile da bi ostrvo stavila pod kontrolu Pekinga.

Japan je dugo bio zabrinut zbog vojnih aktivnosti Kine u toj oblasti s obzirom na to koliko su njegova južna ostrva blizu Tajvana.

„Značaj mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu nije važan samo za bezbednost Japana, već i za stabilnost međunarodne zajednice u celini“, rekao je novinarima glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno.

Južno japansko ostrvo Okinava je domaćin velike američke vazduhoplovne baze, a prošlog avgusta kada je Kina organizovala ratne igre u znak protesta zbog posete tadašnjih SAD. Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi uputila je kineske rakete iz Tajpeja u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana.

Sjedinjene Države su rekle da takođe pažljivo prate kineske vežbe.

Kineska vojska simulirala je precizne udare na Tajvan drugog dana vežbi oko ostrva u nedelju.

Istočna pozorišna komanda Narodne oslobodilačke armije objavila je u ponedeljak kratak video zapis na svom VeChat nalogu koji prikazuje nuklearni bombarder H-6 kako leti nebom severno od Tajvana.

„Projektili su u dobrom stanju“, kaže neidentifikovani glas, dok se na snimku prikazuju slike iz pilotske kabine.

„Pokrenite radar za kontrolu vatre, zaključajte metu“, kaže drugi glas, pokazujući slike projektila ispod krila aviona

Zatim prikazuje pilota koji priprema dugme za kontrolu vatre za ono što opisuje kao simulirani napad, a zatim pritiska dugme, iako nije pokazalo ispaljivanje projektila.

Tajvanska vojska je hvatala lovce i slala ratne brodove u senku kineskih snaga, ali je rekla da će mirno odgovoriti i neće izazvati sukob.

U ponedeljak ujutru, objavljujući mapu aktivnosti kineskih vazdušnih snaga u prethodna 24 sata, on je pokazao lovce koji ponovo prelaze osetljivu srednju liniju Tajvanskog moreuza, kao i četiri kineska lovca J-15 sa nosačima koji deluju iznad Tihog okeana na istoku Tajvana.

Iako ministarstvo nije dalo detalje, Tajvan je prošle nedelje rekao da prati kineskog prevoznika Šandong na svom istoku.

Ministarstvo je u ponedeljak zasebno objavilo slike mobilnih lansera za tajvanske protivbrodske rakete Hsiung Feng na neotkrivenoj lokaciji, kao i brze jurišne čamce naoružane raketama na moru.