Novi šef japanske centralne banke preuzeo dužnost

Novi šef japanske centralne banke preuzeo dužnost

Novi guverner japanske centralne banke (BOJ) Kazuo Ueda suočava se sa neravnim putem jer usporavanje globalnog rasta zamagljuje izglede za kontinuirano povećanje inflacije i plata, što je preduslov za postepeno ukidanje kontroverznog monetarnog stimulansa njegovog prethodnika, prenoso Rojters.

Mandat 71-godišnjeg akademika počeo je u nedelju, nasledivši Haruhiko Kurodu, čiji je drugi, petogodišnji mandat istekao u subotu. Ueda i njegova dva zamenika guvernera, Šiniči Učida i Riozo Himino, održaće zajedničku konferenciju za novinare u ponedeljak u 10:15 GMT.

Tržišta će tražiti naznake o tome koliko brzo bi Ueda mogao postepeno da ukine nepopularnu politiku kontrole prinosa na obveznice koja je izazvala kritike zbog narušavanja tržišta i štetnih marži banaka.

Na saslušanjima za potvrđivanje u parlamentu u februaru, Ueda je naglasio potrebu da se zadrži ultra-laka politika kako bi se osiguralo da Japan održivo postigne cilj BOJ-a o inflaciji od 2% podržan rastom plata.

Ali pošto inflacija premašuje cilj, mnogi analitičari očekuju da će BOJ prilagoditi ili okončati kontrolu krive prinosa (ICC), politiku koja kombinuje cilj od 0,1% za kratkoročnu kamatnu stopu i 0% gornju granicu za 10-godišnje obveznice, kao već ovog kvartala.

„Sve veći neželjeni efekti su znak da efekat politike (ICC) prolazi kroz ekonomiju“, rekao je bivši zamenik guvernera BOJ-a Hiroši Nakaso u intervjuu za novine Nikkei.

„Kada dođe odgovarajući trenutak, novo rukovodstvo BOJ-a će verovatno modifikovati ili ukinuti ICC“, rekao je on.

Dugo stagnirajuća inflacija i rast plata u Japanu pokazuju znake promene. Nakon što je u januaru dostigla 41-godišnji maksimum od 4,2%, osnovna potrošačka inflacija ostaje iznad 3% jer sve više firmi povećava cene kao odgovor na rastuće troškove sirovina.

Da bi nadoknadile domaćinstvima povećanje životnih troškova, velike kompanije su ove godine ponudile povećanje plata od skoro 4% u godišnjim razgovorima o radu, što je najbrži tempo za oko tri decenije.

Na svom poslednjem brifingu u svojstvu guvernera u petak, Kuroda je rekao da se Japan približava postizanju održive inflacije od 2 odsto, jer je dugotrajna percepcija javnosti da cene neće rasti, počela da se menja.

Ali rastući strahovi od recesije u SAD su jedan od prepreka za ekonomiju Japana koja se oslanja na izvoz. Dok kraj ograničenja COVID-19 podstiče potrošnju, neki analitičari upozoravaju da bi nedavna poskupljenja dnevnih potrepština takođe mogla da naškode potrošnji.

Ueda će predsedavati svojim prvim sastankom o politici od 27. do 28. aprila, kada odbor proizvodi nove kvartalne prognoze rasta i cena do fiskalne 2025.

Tržišta se fokusiraju na to da li će odbor predvideti ubrzanje inflacije ka ili čak dostizanje inflacije od 2% u fiskalnoj 2024. i 2025. godini.

Prema trenutnim prognozama, BOJ očekuje da će osnovna potrošačka inflacija dostići 1,6% u tekućoj fiskalnoj godini koja je počela u aprilu i ubrzati na 1,8% sledeće godine.

Ueda je bio član odbora BOJ-a od 1998. do 2005. godine, tokom kojih je centralna banka uvela nulte kamatne stope, a zatim kvantitativno ublažavanje kako bi se borila protiv deflacije i ekonomske stagnacije.