Pentagon razmatra da li su procurila ukrajinska ratna dokumenta

Pentagon razmatra da li su procurila ukrajinska ratna dokumenta

Ministarstvo odbrane razmatra pregršt dokumenata koji su objavljeni na nekoliko sajtova društvenih medija i izgleda da detaljno govore o pomoći SAD i NATO-a Ukrajini, ali su možda izmenjeni ili korišćeni kao deo kampanje dezinformacija, piše AP.

Dokumenti, koji su objavljeni na sajtovima kao što je Tviter, označeni su kao tajni i podsećaju na rutinska ažuriranja koja bi Zajednički štab američke vojske svakodnevno proizvodio, ali ne i javno distribuirao. Oni su datirani u rasponu od 23. februara do 1. marta i pružaju ono što se čini da su detalji o napretku naoružanja i opreme koja ulazi u Ukrajinu sa preciznijim vremenskim rokovima i količinama nego što SAD generalno daju javno.

To nisu ratni planovi i ne daju detalje o bilo kakvoj planiranoj ofanzivi na Ukrajinu. I neke netačnosti — uključujući procene smrtnih slučajeva ruskih vojnika koje su znatno niže od brojeva koje su javno objavili američki zvaničnici — navele su neke da dovedu u pitanje autentičnost dokumenata.

„Veoma je važno zapamtiti da su se poslednjih decenija najuspešnije operacije ruskih specijalnih službi odvijale u Photoshopu“, rekao je Andrij Jusov, portparol ukrajinske vojne obaveštajne uprave, za ukrajinsku TV. „Iz preliminarne analize ovih materijala, vidimo lažne, iskrivljene brojke o gubicima na obe strane, a deo informacija prikupljenih iz otvorenih izvora.

Odvojeno, međutim, kancelarija ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog objavila je u petak saopštenje o sastanku koji je imao sa svojim visokim vojnim osobljem i navela da su se „učesnici sastanka fokusirali na mere za sprečavanje curenja informacija u vezi sa planovima odbrambenih snaga Ukrajine.”

Međutim, ako su objavljeni dokumenti u bilo kom stepenu autentični, curenje poverljivih podataka je zabrinjavajuće i postavlja pitanja o tome koje bi druge informacije o ratu u Ukrajini — ili bilo kojoj nadolazećoj ofanzivi — mogle da se distribuiraju. Američki zvaničnici u petak nisu dali jasnoću o poreklu dokumenata, njihovoj autentičnosti ili ko ih je zapravo prvi objavio na internetu.

O dokumentima je prvi izvestio Njujork tajms.

Sabrina Sing, portparol Pentagona, samo bi rekla da smo „svesni izveštaja o objavama na društvenim mrežama i da Ministarstvo razmatra stvar“.

Jedan američki zvaničnik rekao je da dokumenti liče na podatke koje svakodnevno proizvodi Zajednički štab, iako su neke brojke pogrešne. Čak i da su legitimni, rekao je zvaničnik, SAD veruju da dokumenti imaju malo stvarne obaveštajne vrednosti, pošto su veliki deo informacija koje bi Rusija već znala ili bi mogla da prikupi sa bojnog polja. Zvaničnik je govorio pod uslovom da ostane anoniman da bi razgovarao o obaveštajnim dokumentima.

Grafikoni i grafikoni opisuju status na bojnom polju obe strane od pre mesec dana, kretanje američke vojske u prethodna 24 sata, broj osoblja i lokalne vremenske prognoze.

Ali postoje greške. U odeljku pod nazivom „Ukupni procenjeni gubici“, jedan dokument navodi 16.000-17.500 ruskih žrtava i do 71.000 ukrajinskih žrtava. General Mark Mili, predsedavajući Združenog načelnika štabova, javno je rekao prošlog novembra da je Rusija izgubila „više od“ 100.000 vojnika, a Ukrajina je takođe izgubila otprilike toliko. I te procene su nastavile da rastu poslednjih meseci, iako su zvaničnici prestali da daju preciznije brojke.