Otkrivanje ćelijskog identiteta ima potencijal da utiče na tretmane raka

Otkrivanje ćelijskog identiteta ima potencijal da utiče na tretmane raka

Tim naučnika predvođen onima na Triniti koledžu u Dablinu otkrio je nove mehanizme uključene u uspostavljanje ćelijskog identiteta, procesa koji osigurava da milijarde različitih ćelija u našim telima rade ispravan posao. Ovo novo otkriće u matičnim ćelijama – rezultat koji je toliko iznenađujući da je tim u početku verovao da je to greška u laboratoriji – ima potencijalni translacioni uticaj u biologiji raka i povezanim ciljanim tretmanima.

Istraživanje se fokusira na rad Policomb proteinskih kompleksa, PRC1 i PRC2, koje proučava profesor Adrian Bracken i njegov tim, sa sedištem u Trinitijevoj školi za genetiku i mikrobiologiju. Dr. studentica, Elen Tak, opisuje ove proteine kao „stroge bibliotekare“ unutar ćelija. „PRC1 i PRC2 blokiraju pristup određenim oblastima genetičke biblioteke, tako da neuronska ćelija neće imati pristup mišićnim genima i ne zbunjuje se u svom ćelijskom identitetu.

Zagonetka u vezi sa PRC2 je godinama intrigirala Bracken laboratoriju i druge naučnike na terenu: dva oblika (PRC2.1 i PRC2.2) postoje u ćeliji, ali je laboratorija Bracken ranije pokazala da dva oblika PRC2 ciljaju na iste regione DNK i uradite isti posao. Pa zašto su nam potrebne dve verzije?

Novo otkriće iz laboratorije čini uzbudljiv korak ka rešavanju ove zagonetke, pošto je tim otkrio da PRC2.1 i PRC2.2 regrutuju različite oblike kompleksa PRC1 za DNK, čime se konačno objašnjava zašto su potrebne dve verzije.

„Ovo nas je potpuno iznenadilo. Prvobitno smo mislili da je morao postojati tehnički problem sa eksperimentom, ali višestruke replikacije su potvrdile da smo u stvari naišli na fascinantan novi proces koji preoblikuje naše razumevanje hijerarhijskog toka rada Policomb kompleksa. plesali po laboratoriji“, rekla je dr Elenor Glensi, prisećajući se večeri kada je tim konačno shvatio šta im podaci govore.

Uspešna dr. diplomac laboratorije Bracken, dr Eleanor Glance, zajedno sa postdoktorskim istraživačem, dr Cheng Vangom, predvodili su rad, uz značajnu zajedničku podršku naučnika iz Italije i Holandije. Tim je objavio rad danas u časopisu Molecular Cell.

Ovo istraživanje naučnika iz Trinitija predstavlja ogroman doprinos polju istraživanja hromatina i epigenetike i ima dalji uticaj u istraživanju biologije raka jer su geni koji kodiraju Policomb proteine često mutirani u kancerima.

Profesor Bracken je rekao: „Moj tim trenutno proučava efekte ovih mutacija na rak mozga u detinjstvu i limfome odraslih, nastojeći da razume koji biološki mehanizmi idu po zlu i kako možemo da ciljamo ove komplekse efikasnijim tretmanima. Čvrsto i sveobuhvatno razumevanje funkcionisanja od ovih kompleksa je od ključnog značaja za pronalaženje novih načina da se oni ciljaju u okruženjima raka. Stoga će ovaj rad koji vode dr Glensi i dr Vang u mojoj laboratoriji biti izgrađen na ovde i od strane drugih istraživača širom sveta kako bismo unapredili naš pristup mnogim vrstama raka .“

Tim je radio na zatvaranju pandemije COVID-19, merama socijalnog distanciranja, neuspelim hipotezama, neuspelim eksperimentima i kratkim rokovima, zadržavajući veru i odlučnost, da bi na kraju napravio značajan napredak u našem biološkom znanju.