Volstrit pada nakon najnovijih znakova usporavanja ekonomije

Volstrit pada nakon najnovijih znakova usporavanja ekonomije

Akcije na Volstritu uglavnom su pale u sredu nakon najnovijih signala da američka ekonomija usporava pod teretom mnogo viših kamatnih stopa, piše AP.

S&P 500 je pao za 10,22 poena, ili 0,2%, na 4.090,38, dan nakon što je prekinuo četvorodnevni pobednički niz. Dov Jones Industrial Average je porastao za 80,34, ili 0,2%, na 33.482,72, a Nasdak kompozit je pao za 129,47, ili 1,1%, na 11.996,86.

Prinosi su takođe pali na tržištu obveznica nakon izveštaja koji su slabiji od očekivanog o zdravlju uslužnih industrija u SAD i tržištu rada. To su najnoviji znaci da ekonomija gubi zamah nakon grozničavog niza povećanja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi sa ciljem da se inflacija stavi pod kontrolu.

U jednom izveštaju Instituta za upravljanje snabdevanjem navodi se da je rast u američkom sektoru usluga usporio prošlog meseca za više nego što su ekonomisti očekivali, pošto se tempo novih porudžbina ohladio. U odvojenom izveštaju navodi se da su privatni poslodavci u martu dodali 145.000 radnih mesta, što je naglo manje u odnosu na 261.000 u februaru. Možda je još važnije za tržišta, povećanje plata je takođe oslabljeno za radnike, prema istraživačkom institutu ADP.

„Naši martovski podaci o platama jedan su od nekoliko signala da privreda usporava“, rekla je Nela Ričardson, glavni ekonomista u ADP-u. „Poslodavci se povlače od godinu dana snažnog zapošljavanja i rasta plata, nakon tromesečnog platoa, koji se smanjuje.”

Na Vol Stritu je većina akcija pala u S&P 500, ali su mnogi potezi bili skromni.

Zlato se držalo relativno stabilno i palo je 2,60 dolara da bi se smirilo na 2.035,60 dolara po unci. Porastao je za više od 11% do sada ove godine nakon skoka prošlog meseca zbog zabrinutosti za snagu globalnog bankarskog sistema.