Kliničko ispitivanje terapije za retke poremećaje kostiju ide u dobrom smeru

Kliničko ispitivanje terapije za retke poremećaje kostiju ide u dobrom smeru

Kliničko ispitivanje u Nacionalnom institutu za zdravlje pokazalo je da je lek, denosumab, značajno smanjio abnormalni promet kostiju kod odraslih sa fibroznom displazijom, retkom bolešću koju karakterišu slabe i deformisane kosti. Promena kostiju, proces u kome se stara kost neprekidno zamenjuje novom, neobično je ubrzana kod fibrozne displazije i doprinosi abnormalnostima kostiju.

Studiju na osam učesnika sproveli su istraživači sa Nacionalnog instituta za stomatološka i kraniofacijalna istraživanja (NIDCR) i Kliničkog centra NIH. Rezultati su pokazali da denosumab može poboljšati kvalitet života pacijenata omogućavajući zdravo formiranje kostiju. Ovi nalazi su objavljeni kao dopisni izveštaj u Nev England Journal of Medicine.

Vlaknasta displazija potiče od mutacija gena koje uzrokuju ožiljak (vlaknasto) tkivo da zameni zdravu kost počevši od ranog detinjstva. Ove fibrozne lezije, koje su obeležene ubrzanim koštanim prometom, slabe kosti, što dovodi do deformiteta kostiju, preloma, fizičkih invaliditeta i bola. U nekim slučajevima, lezije mogu pritisnuti organe i nerve, narušavajući funkcije kao što su vid i disanje.

„Hirurgija je i dalje standardni tretman za frakture i deformitete uzrokovane fibroznom displazijom“, rekla je viši autor Alison Bojs, MD, klinički istraživač u NIDCR-u. „Denosumab je prvi lek koji izgleda da utiče na to kako se lezije fibrozne displazije ponašaju i poboljšava ishod bolesti pacijenata.

Denosumab je lek licenciran od strane američke Uprave za hranu i lekove za lečenje problema sa kostima od osteoporoze i raka. On blokira protein koji se zove RANKL (aktivator receptora nuklearnog faktora kapa-Β liganda), koji je povišen kod pacijenata sa fibroznom displazijom i smatra se da podstiče promet kostiju.

U kliničkom ispitivanju faze 2, osam žena je dobilo visoke doze denosumaba tokom šest meseci. Na kraju perioda lečenja, biopsije kostiju pacijenata i skeneri su pokazali značajno smanjenje koštanog prometa unutar lezija. Proteini u krvi povezani sa prometom kostiju takođe su pali na normalne nivoe. Ovi rezultati su pokazali da je tretman poboljšao kvalitet i čvrstoću kostiju pacijenata.

Pacijenti su takođe primetili smanjene komplikacije tokom uzimanja denosumaba. Jedan pacijent sa lezijama na rebrima prijavio je povećanu funkciju pluća. Drugi učesnik sa fibroznom displazijom u lobanji doživeo je poboljšanje vida.

„Ovo ispitivanje je kulminacija 25 godina kliničkog istraživanja u NIDCR-u kako bi se razumeli osnovni mehanizmi fibrozne displazije i identifikovali obećavajući tretmani“, rekla je direktorka NIDCR-a Rena D’Souza, dr.

Dok je denosumab obećavao, abnormalni promet kostiju se vratio za sve osim jednog od pacijenata nakon što su prestali da uzimaju lek. Kod četiri pacijenta, koštani promet je premašio nivoe pre tretmana. Dr Bojs je primetio da će za kliničare biti ključno da uzmu u obzir ove rizike kada leče pacijente.

Da bi utvrdili da li ranija intervencija sa denosumabom može sprečiti potpuno formiranje lezija, dr Bojs i njen tim sada testiraju lek u novom kliničkom ispitivanju za decu sa fibroznom displazijom.