Ministarstvo pravde ima više dokaza o mogućoj Trampovoj opstrukciji

Ministarstvo pravde ima više dokaza o mogućoj Trampovoj opstrukciji

Američko ministarstvo pravde i istražitelji FBI prikupili su nove dokaze koji ukazuju na moguću opstrukciju bivšeg predsednika Donalda Trampa u istrazi poverljivih dokumenata pronađenih na njegovom imanju na Floridi, izvestio je u nedelju Vašington post, pozivajući se na izvore.

Agenti FBI-a zaplenili su hiljade vladinih dokumenata, od kojih su neki označeni kao visoko poverljivi, sa Trampovog imanja Mar-a-Lago u avgustu. Istraga je jedna od dve krivične istrage o bivšem predsedniku koje vodi specijalni savetnik Džek Smit, piše Rojters.

Tramp, koji je u četvrtak optužen u odvojenoj istrazi u Njujorku, negirao je bilo kakvu nepravdu u slučajevima i opisuje ih kao politički motivisane.

Nakon što su njegovi savetnici u maju dobili sudski poziv sa zahtevom za vraćanje poverljivih dokumenata, Tramp je pregledao neke od kutija vladinih dokumenata u svojoj kući iz očigledne želje da zadrži određene stvari u svom posedu, objavio je Post, pozivajući se na istraga.

Istražitelji takođe imaju dokaze koji ukazuju na to da je Tramp rekao drugima da obmanjuju vladine zvaničnike početkom 2022. godine, pre sudskog poziva, kada je Nacionalna uprava za arhive i dokumente SAD radila na povratku dokumenata iz Trampovog vremena kao predsednika, preneo je Post.

FBI je uputio pitanja Ministarstvu pravde, koje nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar.

U izjavi za Post, Trampov portparol Stiven Čeng rekao je da „lov na veštice protiv predsednika Trampa nema osnova u činjenicama ili zakonu“ i optužio specijalnog tužioca Smita i Ministarstvo pravde za curenje informacija kako bi manipulisali javnim mnjenjem.

Smitove istrage spadaju u sve veći broj pravnih briga za Trampa, koji je u novembru pokrenuo kampanju tražeći republikansku predsedničku nominaciju 2024.

Pored istrage u Njujorku, Tramp se suočava sa istragom Gruzije o tome da li je pokušao da poništi svoj izborni poraz u toj državi 2020.