Ružić: Mala matura će biti održana, kriterijumi u skladu sa situacijom

Ružić: Mala matura će biti održana, kriterijumi u skladu sa situacijom

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da ne postoje razlozi zbog kojih bi završni ispit za osnovce, odnosno mala matura, trebalo da bude odložena. „Sasvim je dovoljno vremena da se na jedan relaksiran način svi pripreme, da izađu na taj završni ispit i nakon toga upišu u skladu sa listom želja neku srednju školu“, izjavio je Ružić. Dodaje i da su se stariji osnovci i srednjoškolci vratili u školske klupe, s obzirom da je epidemiološka situacija, kako kaže, bolja poslednjih nedelja.

„Stanje je redovno, danas su sve škole počele s vaspitno-obrazovnim procesom u skladu sa preporukom, a na osnovu zaključka Kriznog štaba, imajući u vidu da su epidemiološki uslovi za nijansu bolji nego u prethodne tri ili četiri nedelje“, rekao je ministar.

Govoreći o brojkama, Ružić kaže da što se tiče zaposlenih i u predškolskim ustanovama i školama, broj zaraženih nije prelazio 2,5 do tri procenta u odnosu na ukupan broj zaposlenih, a među učenicima, broj nije prelazio 1,5 precenata.

Ružić kaže, reagujući na pojedine apele da treba ukinuti polaganje male mature ove godine zbog koronavirusa, da ne postoji opravdani razlog za to.

„Zakon propisuje jasnu obavezu da se mala matura za osmake održi. On je sastavljen od tri elementa: srpskog (maternjeg jezika) i književnosti, matematike i kombinovanog testa. Nema razloga da se ukida završni test, imajući u vidu da sama mala matura ima sertifikacioni i evaluacioni kriterijume, kao i kvalifikacioni, i definiše stečeno znanje tokom osmogodišnjeg školovanja“, naglasio je Ružić.

Dodaje da ipak, treba imati u vidu vanredne okolnosti.