Florida kreće na proširenje zabrane nastave o seksualnoj orijentaciji, rodnom identitetu

Florida kreće na proširenje zabrane nastave o seksualnoj orijentaciji, rodnom identitetu

Florida nastoji da proširi svoju zabranu podučavanja male dece o seksualnoj orijentaciji i pitanjima rodnog identiteta kako bi uključila sve učenike u svoje javne škole prema novom pravilu postavljenom za glasanje u Državnom odboru za obrazovanje sledećeg meseca, preneo je Rojters.

Predloženo pravilo je najnoviji potez administracije republikanskog guvernera Rona DeSantisa, od koga se očekuje da traži nominaciju svoje stranke za predsednika 2024, da ograniči ili zabrani predavanja o temama koje konzervativci smatraju neprikladnim za učionice u državi.

Prošle godine, DeSantis je potpisao meru koju su podržali Republikanci i kojom se zabranjuje predavanja o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu u učionici za učenike od vrtića do trećeg razreda. Kritičari su osudili ono što su nazvali „ne govori gej“ zakon.

Novi predlog Ministarstva za obrazovanje Floride, koji ne bi zahtevao zakonodavno odobrenje, produžio bi zabranu do 12. razreda.

Predlog je u sredu izazvao brze kritike od strane demokrata i aktivista za prava LGBTK, a portparol Bele kuće Karin Žan Pjer nazvala je predlog „potpuno, potpuno pogrešnim“.

Ekualiti Florida saopštila je da to pravilo unapređuje DeSantisovu političku agendu na račun različitih porodica i prosvetnih radnika.

Prema ovom pravilu, nastavnici bi mogli da se suoče sa disciplinskim merama ako razgovaraju o seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu van obaveznog nastavnog plana i programa ili zdravstvenih kurseva o kojima su roditelji obavešteni i da im je data mogućnost da svoju decu drže van časova za te časove.

„Nema razloga da instrukcije o seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu budu deo javnog obrazovanja K-12. Tačka“, napisao je portparol DeSantisa Brajan Grifin na Tviteru u sredu.

Državni odbor za obrazovanje trebalo bi da glasa o ovom pravilu na sastanku 19. aprila.