Premijer Švedske: Povećana je verovatnoća da će Finska ući u NATO pre nas

Premijer Švedske: Povećana je verovatnoća da će Finska ući u NATO pre nas

Švedski premijer Ulf Kristersson rekao je da je povećana verovatnoća da će Finska ući u NATO odvojeno od Švedske.

„Kao što su svi čuli poslednjih nedelja, nije reč o tome da će članstvo Finske i Švedske biti ratifikovano pre ili kasnije. Poslednjih nedelja se povećala verovatnoća da će se to desiti različitim brzinama“, rekao je Kristersson.

On je naglasio da je odluka u rukama Turske, a da je Švedska spremna da se odvojeno nosi sa situacijom kada Finska uđe u NATO.

„Jens Stoltenberg obično ističe da ako do toga dođe, to neće biti dugoročan problem. Zapravo, nije pitanje da li će Švedska postati članica NATO-a, već kada će Švedska postati članica NATO-a. rekao je Kristersson.

Glavni švedski pregovarač za NATO, Oskar Stenstrom, kaže da su imali „poverljive razgovore“ sa Turskom, ali i dalje veruju da Švedska još uvek ima put da sprovede sporazum potpisan u Madridu prošle godine.

Finskoj nije izraženo odgovarajuće negodovanje, što se može protumačiti kao mišljenje Turske da je Finska otišla mnogo dalje u ispunjavanju svog dela memoranduma“, primetio je on.

Kako je saopšteno, u Briselu su 9. marta nastavljeni pregovori između Turske i Finske i Švedske o pristupanju ove poslednje dve NATO-u.

Zimi je Turska na duže vreme obustavila pregovore i počela da nagoveštava da bi jedino Finska mogla da pristane na ulazak u NATO posle niza antiturskih akcija u Švedskoj, uključujući i spaljivanje Kurana (više o tome pročitajte u člancima Ucena od „teroristi“ i „Zašto se Finska može sama pridružiti Alijansi“).