Kina reaguje na nuklearne planove Australije

Kina reaguje na nuklearne planove Australije

Plan Kanbere da kupi do pet podmornica na nuklearni pogon od SAD izazvao je oštru kritiku Pekinga, koji je optužio Vašington i London da zanemaruju svoje obaveze kao nuklearne sile i članice NPT-a.

„Plan saradnje u nuklearnim podmornicama… je eklatantan čin koji predstavlja ozbiljne rizike od nuklearnog širenja, podriva međunarodni sistem neširenja, podstiče trku u naoružanju i šteti miru i stabilnosti u regionu“, saopštila je kineska misija pri Ujedinjenim nacijama u nizu tvitova u utorak ujutro.

Govoreći u pomorskoj bazi Point Loma u San Dijegu u ponedeljak, američki predsednik Džo Bajden, premijer Velike Britanije Riši Sunak i australijski premijer Entoni Albanes najavili su planove za novu klasu podmornica, SSN-AUKUS, koja će se graditi u Velikoj Britaniji i Australiji sa Američka tehnologija i podrška negde krajem 2030-ih ili početkom 2040-ih.

Međutim, da bi što pre dobila novu sposobnost, Australija će prvo kupiti najmanje tri podmornice klase Virdžinija od SAD.

Otkako je savez AUKUS stvoren 2021. godine, Peking je u više navrata kritikovao trojku zbog širenja granica nuklearnog proliferacije. Podmornice proizvedene u Sjedinjenim Državama se napajaju visoko obogaćenim uranijumom za oružje, ali saveznici insistiraju da jedna rupa izuzima pomorske reaktore iz zaštite NPT-a.

„Ironija AUKUS-a je da dve države sa nuklearnim oružjem koje tvrde da podržavaju najviši standard nuklearnog neširenja prenose tone obogaćenog uranijuma obogaćenog oružja u državu koja nema nuklearno oružje, jasno kršeći cilj i svrhu NPT-a, Kineska diplomatska misija dodala je u utorak, nazvavši planirani transfer nuklearne tehnologije i materijala „udžbeničkim slučajem dvostrukih standarda” i pozvala trojku da „ispoštuje svoje obaveze kao članice NPT-a”.