Nova vrsta guštera pronađena u Peruu

Nova vrsta guštera pronađena u Peruu

Nova vrsta guštera, iz roda Proctoporus, pronađena je u visokom andskom području nacionalnog parka u Peruu, saopštile su vlasti u petak.

Ova mala vrsta nalazila se u Nacionalnom parku Otiši, u oblasti džungle koju dele departmani Kusko i Žunin, saopštila je peruanska uprava za zaštićena područja.

Ovo je novi primerak iz roda Proctoporus koji obuhvata vrste koje naseljavaju jungas šume i visokoplaninske travnjake na amazonskoj padini Anda“, saopštila je Nacionalna služba prirodnih područja pod zaštitom države (Sernanp), ne precizirajući datum otkrića. na području koje se nalazi između 3.241 i 3.269 metara nadmorske visine.

Među njegovim karakteristikama se ističu „glatke ljuske na glavi, na kojima nedostaju žlebovi ili hrapavosti, i kapci sa nepodeljenim providnim diskom“, prenela je agencija.

Mužjaci imaju tamno sivi do crni vrat, grudi i stomak, dok ženke imaju bledo sivi vrat, grudi i stomak sa difuznom tamno sivom bojom.

Peruanske vlasti kažu da postoji 20 vrsta proktoporusa, od kojih se 18 nalazi u Peruu. Do otkrića je došao tim od pet istraživača.