Bivši malezijski premijer optužen za korupciju

Bivši malezijski premijer optužen za korupciju

Bivši malezijski premijer Muhidin Jasin optužen je u petak za zloupotrebu položaja i pranje novca u vezi sa projektima pokrenutim pod njegovim premijerom, optužbama za koje je rekao da su politički motivisane, prenosi Rojters.

Optužbe dolaze samo tri meseca nakon što je Muhidin izgubio od Anvara Ibrahima na opštim izborima koji su u tesnoj borbi i podeljeni, i verovatno će povećati političke tenzije u Maleziji.

Muhjudin, koji je vodio zemlju 17 meseci između 2020. i 2021. godine, postaje drugi malezijski lider optužen za zločine nakon gubitka vlasti.

Na sudu u Kuala Lumpuru, tužilaštvo je navelo da je Muhidin zloupotrebio položaj premijera da bi primio mito od 232,5 miliona ringita (51,44 miliona dolara) na bankovni račun koji pripada njegovoj stranci Bersatu.

Bivši premijer i lider opozicije optužen je po četiri tačke za zloupotrebu položaja i dve tačke za pranje novca.

Muhidin se izjasnio da nije kriv po svih šest tačaka i ranije je rekao da su optužbe „politički progon“ opozicije.

Bivšem premijeru preti kazna do 20 godina zatvora ako bude proglašen krivim. Takođe će biti podvrgnut teškoj finansijskoj kazni.

Muhiidinu je sudija odobrio kauciju i naložio mu da preda pasoš. Predmet će se sledeće saslušati 26. maja.

Muhidin i njegova stranka suočeni su sa istragama o korupciji od poraza na nacionalnim izborima u novembru, pri čemu su bankovni računi stranke zamrznuti od strane tela za borbu protiv korupcije, a dvojica lidera optužena za mito.

Bivšem premijeru je takođe zabranjeno da napusti zemlju.

Premijer Anvar odbacio je optužbe da su optužbe protiv Muhidina politički motivisane, rekavši da se nije mešao u istrage.

Optužbe protiv Muhidina dolaze uoči ključnih regionalnih izbora koji će se održati u šest država do sredine godine, a očekuje se da će njegova koalicija predstavljati snažan izazov za Anvarov savez.

Muhiiddinov savez je konzervativna etničko-malajska, muslimanska alijansa koja se predstavljala kao čista od korupcije i koja je na prošlogodišnjim opštim izborima dobila podršku većinskih Malajaca u zemlji.

Anvarova progresivna, multietnička koalicija suočila se sa određenim kritikama jer se udružila sa korupcijom pogođenom strankom Ujedinjene malezijske nacionalne organizacije (UMNO) kako bi formirala vladu.

Oba lidera nisu uspela da osvoje prostu većinu na prošlogodišnjim izborima, ali je Muhidinova koalicija ostvarila ogroman uspeh u malajskim sredinama.

Bivši lider UMNO-a i bivši premijer Nadžib Razak služi zatvorsku kaznu zbog korupcije u vezi sa korupcijskim skandalom vrednim više milijardi dolara u državnom fondu 1MDB. Anvarov zamenik i sadašnji lider UMNO-a, Ahmad Zahid Hamidi, takođe se suočava sa optužbama za korupciju.

Predstojeće državne ankete se smatraju zastupničkim glasanjem o dosadašnjem učinku Anvarove vlade.