Voće i povrće najbolja prevencija protiv raka prostate

Voće i povrće najbolja prevencija protiv raka prostate

Muškarci koji redovno konzumiraju šareno voće i povrće imaju manje šanse da obole od raka prostate (PC), prema novom istraživanju naučnika Univerziteta Južne Australije.

Duga hrana bogata određenim mikronutrijentima pomaže u prevenciji raka prostate (PC), kao i ubrzavanju oporavka muškaraca koji su podvrgnuti zračenju zbog bolesti.

Nalazi, iz dve studije objavljene u časopisu Cancers, naglašavaju važnost mediteranske ili azijske dijete koja uključuje ove namirnice.

Istraživači su uporedili koncentracije mikronutrijenata u plazmi pacijenata sa rakom prostate sa zdravom kontrolnom grupom, otkrivajući nizak nivo luteina, likopena, alfa-karotena i selena kod pacijenata sa PC-om i visoke nivoe gvožđa, sumpora i kalcijuma u ​​istoj grupi, u odnosu na kontrolnu grupu. .

Povećano oštećenje DNK nakon izlaganja zračenju je takođe povezano sa niskim nivoom likopena i selena u krvnoj plazmi.

Muškarci sa koncentracijom likopena u plazmi nižim od 0,25 mikrograma (ug) po mililitru (mL) i/ili nižom od 120 ug/L za selen imaju povećan rizik od raka prostate i verovatno će biti osetljiviji na štetne efekte zračenja.

Namirnice koje su bogate likopenom uključuju paradajz, dinje, papaju, grožđe, breskve, lubenice i brusnice. Namirnice bogate selenom uključuju belo meso, ribu, školjke, jaja i orašaste plodove.

Koautor studije dr Permal Deo kaže da je jesti hranu koja je prirodno bogata likopenom i selenom poželjnija od uzimanja suplemenata, gde su koristi ograničene, prema prethodnim studijama.

„Naša preporuka je da se usvoji mediteranska ishrana uz pomoć dijetetičara jer ljudi apsorbuju hranljive materije na različite načine, u zavisnosti od hrane, probavnog sistema, genotipa osobe i eventualno njenog mikrobioma“, kaže dr Deo.

Rak prostate ostaje jedan od najčešćih i smrtonosnih karcinoma kod muškaraca, ali nedostaci u ishrani povezani sa njim ostaju uglavnom nepoznati, stoga ova studija.

Drugi faktori rizika, kao što su etnička pripadnost, porodična istorija i starost, ranije su bili povezani sa rakom prostate.

„Postoje jaki dokazi da prekomerna težina i visoka visina povećavaju rizik od raka prostate. Ishrana bogata mlečnim proizvodima i malo vitamina E takođe može povećati rizik, ali dokazi su manje jasni.“

Vitamin E se nalazi u biljnim uljima, orašastim plodovima, semenkama, voću i povrću.

Istraživanje je prvo koje je procenilo koncentracije mikronutrijenata i elemenata u tragovima u plazmi u odnosu na rak prostate u populaciji Južne Australije.