Siemens će uložiti 220 miliona dolara u fabriku šinskih vagona u Severnoj Karolini

Siemens će uložiti 220 miliona dolara u fabriku šinskih vagona u Severnoj Karolini

Inženjerska kompanija Siemens AG je obkjavila da ulaže više od 220 miliona dolara u izgradnju pogona za proizvodnju vagona u Severnoj Karolini, saopštili su Bela kuća i Simens.

Najava dolazi u trenutku kada Bajdenova administracija i kolege demokrate usmeravaju milijarde federalnih sredstava za nadogradnju zastarele infrastrukture i povećanje proizvodnje u SAD, nadajući se da će podstaći potrošnju privatnog sektora i otvoriti nova radna mesta. Zakon o subvencionisanju proizvodnje čipova privukao je velike investicije kompanija kao što su IBM i Micron.

Simensova nova fabrika za proizvodnju putničkih autobusa, koja će biti izgrađena na lokaciji od 200 hektara u Leksingtonu, gradu od 20.000 stanovnika u centralnoj Severnoj Karolini, doneće 500 novih radnih mesta do 2028. godine, saopštila je kompanija.

„Imamo jasnu posvećenost administracije da ulažemo u infrastrukturu i transformaciju sektora mobilnosti ka zelenijim (izvori energije)“, rekao je izvršni direktor Siemens AG Roland Busch u telefonskom intervjuu.

Buš je rekao da Siemens ima „snažno uporište“ na tržištu i da vidi dugoročne mogućnosti rasta u brzoj železnici.

Klijenti kompanije su Amtrak i desetine tranzitnih agencija širom Sjedinjenih Država, koje će imati pravo na federalne podsticaje za lokomotive na čistiji pogon.

Simensova železnička jedinica će dobiti grant za razvoj radnih mesta od države Severne Karoline, saopštila je kompanija. Finansiranje delimično dolazi iz dvopartijskog zakona o infrastrukturi usvojenog 2021. godine, saopštila je Bela kuća.

Nemački proizvođač vozova i softvera prijavio je u februaru svoj najjači kvartal u svom industrijskom poslovanju i povećao svoje prognoze dobiti za celu godinu.

Bajden, koji je vozio Amtrak više od tri decenije dok je bio u Kongresu, podstakao je ulaganja u putničku železnicu i modernizaciju prometnog „severoistočnog koridora“, koji je jedan od najzakrčenijih železničkih koridora u zemlji.

Zakon o infrastrukturi vredan 1 bilion dolara obezbeđuje 66 milijardi dolara za železnicu, što je neviđeno povećanje savezne pomoći za vozove. Ovo uključuje 24 milijarde dolara grantova za projekte u severoistočnom koridoru.

Amtrak je u novembru saopštio da želi da se dramatično proširi širom Sjedinjenih Država i da doda do 39 koridorskih ruta i do 166 gradova do 2035. godine.

Mič Landrieu, zvaničnik Bele kuće odgovoran za koordinaciju isplate sredstava iz fondova za infrastrukturu, rekao je u saopštenju da je najava „još jedan dokaz da pokrećemo investicije privatnog sektora bez presedana“, primenom zakona o infrastrukturi.