Osmani: Na stubovima događaja iz marta 1998. godine izgrađeno Kosovo

Osmani: Na stubovima događaja iz marta 1998. godine izgrađeno Kosovo

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas da događaji iz 5, 6. i 7. marta 1998. godine, kada je u selu Prekaze u opštini Srbica ubijen prvi komandant Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Adem Jašari i više članova njegove porodice, predstavljaju „ne samo sećanje na najnoviju istoriju Kosova, već i jedan od najjačih stubova na kojima je izgrađena država Kosovo“.

Obraćajući se poslanicima kosovskog parlamenta u okviru „Epopeje OVK“, kosovska predsednica je navela da je poziv koji je 5. marta uputio „legendarni komandant“ Adem Jašari sa svojom porodicom, bio poziv mobilizacije devojčica i dečaka OVK koji su tri dana tokom bitke u Prekazu „u herojskom obračunu sa snagama genocidnog režima Srbije osvojili večnost“.

Dodala je da je u toj „slavnoj bici ovekovečena odlučnost porodice Jašari i svih boraca OVK da zaštite svaki pedalj te zemlje“.

„Danas, četvrt veka kasnije, ponizno se sećamo žrtvovanja ove porodice i svih palih boraca koji su postali simbol otpora za slobodu“, rekla je Osmani.

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da otpor Jašarija u Prekazu nije samo grana u istoriji Kosova, „već samo deblo“.

Uz dug aplauz i duboko poštovanje poslanicima se obratio Rifat Jašari, brat legendarnog komandanta OVK Adem Jašarija, koji je kratkom porukom pozvao na jedinstvo političkog spektra, posebno oko dijaloga sa Srbijom.

„Ovo je Skupština u kojoj se donose odluke o budućnosti države, ja bih više voleo da pređemo ovaj izazov pred nama, da se jednom zauvek odvojimo od Srbije, kako bi imali vremena da se bavimo drugim pitanjima“, kazao je Jašari.

Na sednici kosovskog parlamenta su govorili i predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i lideri opozicionih stranaka.

Proslava Epopeje OVK je danas nastavljena predavanjima u školi o Ademu Jašariju, polaganjem cveća na njegov spomenik u selu Prekaze u opštini Srbica od strane političkih lidera Kosova, dok je za uveče najavljena akademija posvećena 25. godišnjici pogibije Adema Jašarija i 58 drugih članova njegove porodice i gostiju koji su se tada zatekli kod njih.