Tajvan upozorava na  ulazak kineske vojske blizu ostrva

Tajvan upozorava na ulazak kineske vojske blizu ostrva

Tajvanski ministar odbrane Čiu Kuo-čeng upozorio je u ponedeljak da ostrvo ove godine mora biti u pripravnosti zbog „iznenadnog ulaska” kineske vojske u oblasti blizu njegove teritorije usred rastućih vojnih tenzija preko osetljivog Tajvanskog moreuza, preneo je Rojters.

Kina je poslednjih godina pojačala svoje vojne aktivnosti oko Tajvana, uključujući skoro svakodnevne upade vazduhoplovnih snaga u identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane ostrva.

Međutim, Tajvan još nije prijavio nijedan incident ulaska kineskih snaga u njegovu susednu zonu, koja je 24 nautičke milje (44,4 km) od njegove obale.

Odgovarajući na pitanja poslanika u parlamentu, Čiu je rekao da bi kineska narodnooslobodilačka armija (PLA) mogla da nađe izgovore da uđe u područja blizu teritorijalnog vazdušnog i morskog prostora Tajvana, dok ostrvo pojačava vojnu razmenu sa Sjedinjenim Državama, na gnev Pekinga.

On je rekao da bi PLA mogla napraviti „iznenadni ulazak“ u susednu zonu Tajvana i približiti se njegovom teritorijalnom prostoru, koji ostrvo definiše kao 12 nautičkih milja od svoje obale.

„(Ja) posebno dajem ove komentare ove godine, što znači da rade takve pripreme“, rekao je on. Gledajući unapred, upotrebili bi silu ako zaista moraju.

Tajvan je obećao da će iskoristiti svoje pravo na samoodbranu i protivnapad ako kineske oružane snage uđu na njegovu teritoriju.

Kina tvrdi da je Tajvan sa samoupravom kao svoj i nije se odrekla upotrebe sile da bi ostrvo stavila pod kinesku kontrolu, ako je potrebno. Tajvan snažno odbacuje tvrdnje Kine o suverenitetu i kaže da samo njen narod može odlučiti o svojoj budućnosti.