Ukrajina zatvorila dva ruska vojnika zbog granatiranja stambenih naselja

Ukrajina zatvorila dva ruska vojnika zbog granatiranja stambenih naselja

Ukrajinski sud je zatvorio dva zarobljena vojnika optužena za učešće u ruskom granatiranju stambenih naselja na istoku Ukrajine, saopštila je u ponedeljak služba bezbednosti SBU, piše Rojters.

SBU je u saopštenju navela da je jedan od vojnika osuđen na 10 godina zatvora, a drugi na devet godina zatvora.

Nije navedeno kako su se izjasnili i kada su osuđeni, ali se navodi da su se obojica borili u istočnoj Ukrajini i da su zarobljeni prošle godine.

„Kao rezultat istražnih radnji prikupljeni su nesporni dokazi o krivici još dvojice militanata koji su se pridružili redovima okupacionih grupa zemlje agresora na početku potpune invazije“, navodi se u saopštenju.

Obojica su „aktivno učestvovali u jurišanju ukrajinskih gradova na Istočnom frontu“, navodi se u saopštenju.

Navodi se da je jedan počeo da se bori za separatiste koje podržava Rusija u istočnoj Ukrajini 2014. i da se borio za rusku vojsku u oblasti Bahmut u istočnoj Ukrajini prošle godine.

Drugi je bio zadužen za ruske trupe koje su granatirale istočne gradove Sijerodonjeck i Lisičansk u istočnoj Ukrajini i zarobljen je zajedno sa određenim brojem svojih potčinjenih, navodi se u saopštenju.

Oni su proglašeni krivim po zakonima o zadiranju u teritorijalni integritet i nepovredivost Ukrajine i za učešće u paravojnim ili oružanim formacijama koje nisu predviđene zakonom, dodaje SBU.

Moskva je negirala da ruske snage namerno gađaju civile, iako su civilna područja više puta bila pod vatrom od ruske invazije pre godinu dana, a gradovi širom Ukrajine su teško oštećeni ili uništeni.