Simptomi i povratak virusa su retki nakon nelečene infekcije COVID-19

Simptomi i povratak virusa su retki nakon nelečene infekcije COVID-19

Analiza ispitivanja COVID-19 otkrila je da je kombinacija simptoma i povratka virusa nakon nelečene infekcije COVID-19 retka i javlja se kod samo 3% učesnika studije. Analiza je objavljena u Annals of Internal Medicine.

Nirmatrelvir–ritonavir je preporučeni tretman za ambulantne pacijente sa blagim do umerenim COVID-19 i faktorima rizika za tešku bolest. Široku upotrebu nirmatrelvira pratili su izveštaji o pogoršanju simptoma i virološkom povratku nakon završetka lečenja. Virološki rebound je takođe prijavljen kod osoba koje nisu primale terapiju nirmatrelvirom, ali nedostaju studije koje mogu da definišu učestalost simptoma i virusnog povratka tokom prirodnog toka COVID-19.

Istraživači iz Brigham and Vomen’s Hospital sproveli su analizu 563 učesnika koji su primali placebo u ispitivanju platforme ACTIV-2/A5401 (Adaptive Platform Treatment Trial for Outpatients Vith COVID-19). Autori su otkrili da se kombinacija simptoma i visokog nivoa virusnog povratka pojavila kod samo 3% učesnika. Samo oporavak simptoma se desio kod 26% učesnika 11 dana nakon pojave početnih simptoma, a samo virusni rebound pojavio se kod 31% učesnika. Visok nivo virusnog povratka primećen je kod 13% učesnika.

Istraživači primećuju da su i simptomi i oporavak virusa bili kratki i trajali su samo jedan dan kod većine učesnika. Prema autorima, ovi rezultati naglašavaju važnost uzimanja u obzir osnovnih stopa relapsa simptoma u odsustvu antivirusne terapije kada se procenjuju efekti antivirusnih tretmana.