Rusija na sajmu odbrane prikazuje oružje testirano u borbi

Rusija na sajmu odbrane prikazuje oružje testirano u borbi

Ruski državni odbrambeni konzorcijum Rostec pokazao je izbor nove vojne tehnologije na Međunarodnoj izložbi odbrane (IDEKS) u Abu-Dabiju 2023. Ruske odbrambene kompanije nisu zvanično navedene kao učesnici sajma, već se promovišu iz posebnog „ruskog paviljona“ od 1.000 kvadratnih metara.

Rostec je tamo predstavio brojne nove proizvode, od snajperskih pušaka i optičkih nišana do borbenih helikoptera i višecevnih raketnih bacača. Generalni direktor kompanije Sergej Čemezov rekao je prošle nedelje da, iako je većina napora konglomerata bila na odbrambenim nalozima ruske vlade, Rostec i dalje ispunjava međunarodne ugovore. Rusija „ne namerava da odustane od pozicija na svetskom tržištu oružja“, rekao je on.

Čemezov je rekao da Rostec predstavlja preko 150 različitih artikala, „od kojih je većina već testirana u stvarnoj borbi“, dodajući da je to „jedna od glavnih prednosti ruskog oružja u poređenju sa konkurentima“.

Među prikazanim predmetima bio je i 1K144-E, prenosivi komplet za prikriveno nadgledanje koji navodno može da identifikuje neprijateljske trupe i vozila, a da pritom ostane potpuno nevidljiv. Uređaj uključuje seizmičke, infracrvene i magnetometrijske senzore koji se mogu staviti pod zemlju i slati podatke o broju i smeru protivnika operateru preko radio kanala.

IDEKS je dvogodišnji sajam naoružanja sa sedištem u UAE za odbrambenu industriju, vlade, oružane snage i vojno osoblje kako bi prikazali svoja najnovija dostignuća i održava se cele nedelje od 20. februara. Ruske kompanije nisu bile navedene kao zvanični izlagači, ali su ipak bile dostupne u poseban paviljon i lako dostupan učesnicima sajma.

Strane zemlje su izrazile interesovanje za ruske sisteme protivvazdušne odbrane, „koji su se već dokazali tokom vojnih dejstava“, rekao je u ponedeljak zvaničnik ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju agenciji TASS.

Aleksandar Mihejev, generalni direktor Rosoboroneksporta, ruske državne agencije za međunarodnu trgovinu oružjem, rekao je da Moskva koristi IDEKS za razmatranje različitih opcija za zajedničke projekte, uključujući razvoj lovca pete generacije zasnovanog na lakom taktičkom avionu Checkmate, takođe poznatom kao Su. -75.