Egipat otkriva renovirano krilo najstarijeg muzeja, novi papirus

Egipat otkriva renovirano krilo najstarijeg muzeja, novi papirus

Egipatsko ministarstvo turizma i antikviteta predstavilo je u ponedeljak renovirano krilo svog najstarijeg muzeja, gde se nalazi svitak dugačak 16 metara koji je otkriven prošle godine, preneo je AP.

Renoviranje označava prvu fazu šireg renoviranja 120 godina starog dvorskog kompleksa boje lososa u centru Kaira, nasuprot čuvenog prestoničkog trga Tahrir.

Vaziri papirus, središnji deo otkrivanja u ponedeljak, sadrži oko 113 čini iz Knjige mrtvih. Muzej je takođe dodao modernu zaštitu stakla i novo unutrašnje osvetljenje.

Ceremoniju otvaranja nadograđenog krila predvodio je egipatski ministar turizma i antikviteta Ahmed Eisa.

Više od decenije, Egipat je gradio najsavremeniji muzej u blizini piramida koji bi trebalo da sadrži desetine hiljada drevnih artefakata. Veliki egipatski muzej je do sada koštao više od milijardu dolara, a datum njegovog otvaranja je više puta odlagan.

Egipat često javno promiče drevna otkrića kako bi privukao više turista, što je glavni izvor stranog novca za ovu severnoafričku zemlju oskudnu. Sektor je pretrpeo dugi pad nakon političkih previranja i nasilja koji su usledili nakon ustanka 2011. godine.