IAEA kaže da je u razgovorima sa Iranom

IAEA kaže da je u razgovorima sa Iranom

UN-ova nuklearna straža saopštila je u nedelju da je u razgovorima sa Iranom o rezultatima nedavnog rada na verifikaciji tamo ubrzo nakon što je Blumberg njuz izveštavao da je otkrio uranijum obogaćen do 84 odsto čistoće.

Iran obogaćuje uranijum do 60% čistoće od aprila 2021. Pre tri meseca počeo je da se obogaćuje do tog nivoa na drugoj lokaciji, Fordou, koja je ukopana u planini. Kvalitet oružja je oko 90%, prenosi Rojters.

„IAEA je upoznata sa nedavnim medijskim izveštajima koji se odnose na nivoe obogaćivanja uranijuma u ​​Iranu“, objavila je Međunarodna agencija za atomsku energiju na Tviteru. „IAEA razgovara sa Iranom o rezultatima nedavnih aktivnosti verifikacije Agencije i po potrebi će obavestiti Upravni odbor IAEA.

IAEA je odbila da komentariše Rojtersu pre nego što je objavila tvit.

IAEA, koja vrši inspekciju iranskih nuklearnih objekata, označava značajan razvoj iranskih aktivnosti ili u ad hoc izveštajima upućenim Upravnom odboru od 35 zemalja ili u redovnim tromesečnim izveštajima pre sastanaka odbora.

Diplomate su u nedelju uveče rekle da IAEA do sada nije izdala nikakav takav izveštaj.

Blumberg je ranije u nedelju izvestio da IAEA pokušava da razjasni kako je Iran obogatio uranijum na 84%, pozivajući se na dvoje visokih diplomata.

Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno potvrdi izveštaj.

„Inspektori treba da utvrde da li je Iran namerno proizveo materijal ili je koncentracija bila nenamerna akumulacija unutar mreže cevi koje povezuju stotine brzo rotirajućih centrifuga koje se koriste za odvajanje izotopa“, izvestio je Blumberg.

Dodaje se da je otkriveni materijal mogao biti „greškom akumuliran zbog tehničkih poteškoća u funkcionisanju kaskada centrifuga — nešto što se dešavalo ranije“, citirajući jednog od diplomata.