Američki Stejt department procenjuje da je Rusija izgubila 200.000 vojnika za godinu dana

Američki Stejt department procenjuje da je Rusija izgubila 200.000 vojnika za godinu dana

Sjedinjene Američke Države smatraju da je Rusija na putu ka strašnom porazu zbog Putinove politike u vezi sa ratom u Ukrajini.

Tokom panel diskusije u Minhenu, Blinken je rekao da Rusija prati pristupe tokom rata protiv Ukrajine koji sve više dovode Kremlj u krizu.

„Put koji je izabrao Putin je za njega kurs strateškog poraza u najupečatljivijim obrisima“, uverio je šef Stejt departmenta.

Entoni Blinken je naglasio da je Rusija zauvek izgubila Ukrajinu.

„Ukrajinci će u dogledno vreme mrzeti Rusiju. I to je lako razumeti“, rekao je on, podsećajući da je to upadljiva razlika u odnosu na period pre 2013. godine, kada je odnos ukrajinskih građana prema Ruskoj Federaciji bio generalno pozitivan.

Takođe, Rusija je doživela diplomatski poraz širom sveta. Veze Rusije sa celim svetom su prekinute“, objasnio je Blinken.

„Postavlja se i pitanje šta je Putin uradio svojoj zemlji. Prema procenama javnosti, Rusija je izgubila oko 200 vojnika u Ukrajini. Za manje od godinu dana, razmislite samo o tome! Preko milion Rusa je napustilo Rusiju jer su ne želim da budem deo ovog rata“, dodao je on.

Takođe u Minhenu, šef Stejt departmenta je govorio o konturama pobede Ukrajine, uključujući povratak Krima i nesposobnost Ruske Federacije da započne novi rat.

Glavne tačke sa sastanka u Minhenu pogledajte u blogu „Pobeda Ukrajine i bezbednost sveta bez Rusije“