Kuleba: Podrška Ukrajini otvara neviđene mogućnosti za Afriku

Kuleba: Podrška Ukrajini otvara neviđene mogućnosti za Afriku

Rat Rusije u Ukrajini nije samo stvorio izazove i krize za afričke zemlje, već im je pružio i velike mogućnosti, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba na brifingu na marginama Minhenske bezbednosne konferencije.

„Podrška Ukrajini u ratu protiv Rusije otvorila je neviđenu priliku za afričke nacije jer je borba za mišljenje Globalnog juga, koja se odvijala prošle godine, dovela afričke nacije na prvo mesto na listi spoljnopolitičkih prioriteta mnogih država. Dugoročno, bez ovog rata za Ukrajinu, koji na diplomatskom bojnom polju vode Ukrajina i njeni partneri, zemlje Globalnog Juga ne bi bile u fokusu“, rekao je ministar.

Ministar je podsetio da je tokom prošle godine predsednik Zelenski razgovarao sa neviđenim brojem afričkih lidera, dok je bila prva poseta afričkog lidera Ukrajini (Gvineja Bisao). Sam Kuleba je obišao Afriku, gde je razgovarao sa mnogim ministrima, pokrenuo nekoliko važnih projekata, kao i inicijativu Zrno iz Ukrajine, koja će nastaviti da se razvija.

„Renesansa u ukrajinsko-afričkim odnosima počela je 2022. Ove godine ćemo otvoriti ambasade u Africi, nećemo gubiti zamah po broju kontakata“, rekao je šef Ministarstva spoljnih poslova.

On je napomenuo da ovaj rad daje rezultate, što se vidi i po tome kako se menjaju stavovi nekih zemalja u Generalnoj skupštini UN. Sa nekim zemljama jednostavno treba razgovarati, nedostaje im pažnje, dodao je Kuleba.

Trenutno se vodi velika igra, pored borbe za ekonomske interese, velika je bitka za političke. Cena glasanja u Generalnoj skupštini UN za rezolucije je značajno porasla, primetio je šef Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.