Rusi prelaze na polovne automobile jer sankcije udaraju u auto sektor

Rusi prelaze na polovne automobile jer sankcije udaraju u auto sektor

Potrošnja na nove automobile u Rusiji se više nego prepolovila prošle godine pošto je automobilska industrija osetila punu snagu zapadnih sankcija zbog sukoba u Ukrajini, sa padom proizvodnje, skokom cena i prelaskom kupaca na jeftinije polovne modele, prenosi Rojters.

Dok analitičari nastavljaju da raspravljaju o ukupnoj efikasnosti ekonomskih ograničenja na Rusiju, nema sumnje da su oni teško pogodili njenu automobilsku industriju, koja se u velikoj meri oslanjala na strane proizvođače i uvezene delove.

Potrošnja na nove automobile pala je za 52% na 1,5 biliona rubalja (20,4 milijarde dolara) prošle godine, dok je broj prodatih novih automobila pao za 58,8%. Proizvodnja automobila je takođe pala na najniži nivo od raspada Sovjetskog Saveza 1991. pošto su zapadni proizvođači automobila zaustavili proizvodnju i prodali fabrike.

Ukupna potrošnja na nove i polovne putničke automobile pala je za više od 15% u 2022. godini, pošto je inflacija podigla cene i smanjila životni standard, pokazuju podaci analitičke agencije Autostat, uprkos povećanju potrošnje na polovne automobile od 14%.

To je ostavilo da polovni automobili čine skoro tri četvrtine svih prodatih automobila, u odnosu na 55% u 2021, pokazuju podaci.

„Novac se slivao na tržište polovnih automobila kako su se cene polovnih automobila držale, dok se u isto vreme struktura tržišta novih automobila značajno promenila“, rekao je za Rojters generalni direktor Autostata Sergej Udalov.

U njemu su ostale budžetske lade i kineski automobili sa cenama od 2 miliona rubalja i više, dok su premijum brendovi skoro potpuno otišli“, rekao je on.

Godišnja inflacija od 11,9% prošle godine doprinela je procenjenom padu realnog raspoloživog dohotka Rusa od 1%, prema statističkoj agenciji Rosstat. Prodavci su uložili velika sredstva u formate diskontnih prodavnica, što je trend koji se ogleda u automobilskom sektoru.

Anton, zaposleni u velikoj ruskoj kompaniji koji je odbio da navede svoje prezime, kupio je polovnu Škodu u decembru, preferirajući automobil zapadne proizvodnje nego alternativu domaće ili kineske proizvodnje.

Sa 2,5 miliona rubalja, njegova Škoda je bila oko milion rubalja skuplja nego što bi bila godinu dana ranije, ali i dalje 1 milion rubalja jeftinija od potpuno nove verzije.

Anton je rekao da se osećao srećnim što je kupio polovni automobil strane proizvodnje sa malom kilometražom, jer su zalihe na izmaku.

„Novi automobil je sada samo povlastica za bogate ljude, osim ako nije Lada ili kineski automobil“, rekao je on.

Prema podacima Autostata, prosečna cena prodatih novih automobila prošle godine porasla je za 17% na 2,33 miliona rubalja, a polovnih za 32% na 890.000 rubalja.

Češki proizvođač automobila Škoda Auto, jedinica Folksvagena, rekao je da su isporuke Rusiji pale za 80% u 2022. Folksvagen je zatvorio svoje ruske fabrike i zaustavio uvoz, ali još nije pristao na prodaju kao neki od njegovih kolega.

Francuski Reno prodao je svoj većinski udeo u ruskom Avtovazu ruskoj državi za samo jednu rublju, ali sa šestogodišnjom opcijom da ga otkupi. Isti državni kupac je potom za jedan evro otkupio imovinu Nissana.

Uvoz polovnih automobila je skočio prošle godine, a prednjačili su oni iz Japana. Japan je ograničio izvoz automobila visoke vrednosti u Rusiju, ali polovni automobili koje uvoze pojedinci ne spadaju u ograničenja.

Zapadni egzodus je omogućio kineskim brendovima da progutaju tržišni udeo. U jednom visokoprofilnom slučaju, delovi motora iz kineskog JAC-a se koriste za oživljavanje Moskviča iz sovjetske ere.

Tržišni analitičari očekuju da će se prodaja novih automobila ove godine popeti na oko 800.000, sa 687.370 u 2022, ali i dalje daleko ispod više od 1,6 miliona prodatih u 2021.