Er Frans-KLM predviđa veće marže

Er Frans-KLM predviđa veće marže

Er Frans-KLM saopštio je u petak da su se njegove rezervacije za 2023. skoro vratile na nivoe pre pandemije, jer je avio-kompanija predviđala veće marže u srednjem roku, dok se globalna potražnja za putovanjima oporavlja, preneo je Rojters.

Grupacija avioprevoznika je takođe prijavila svoj najveći prihod u četvrtom kvartalu od 7,1 milijardu evra, što je skoro 50% više u odnosu na prethodnu godinu.

„Iako je 2022. počela prilično teško, gde smo još imali COVID i počeo je (Ukrajinski) rat… a posle smo imali teškoće na aerodromima i inflaciju. Veoma sam srećan što sada možemo da kažemo da je četvrti kvartal 2022. godine završio bolje. nego tamo gde smo završili u četvrtom kvartalu 2019.“, rekao je glavni finansijski direktor Stiven Zaat u razgovoru za medije.

Kompanija je saopštila da je na putu da u potpunosti vrati francusku državnu pomoć do aprila 2023. godine, prijavivši neto dug od 6,3 milijarde evra, što je 1,9 milijardi evra manje u odnosu na prethodnu godinu.

Zaat je, međutim, rekao da nedostatak osoblja na amsterdamskom aerodromu Schiphol možda neće biti rešen pre kraja juna. Upozorenje je usledilo pošto je prevoznik rekao da je prekid u Šipholu koštao njegov holandski KLM posao 170 miliona evra izgubljenog prihoda prošle godine.

„Poboljšava se tako da je to veoma dobro videti. Naravno, i dalje smo pod uticajem činjenice da postoji nedostatak radne snage svuda, ali i na aerodromu… ali vidimo da se postepeno operacije vraćaju na pravi put“, Zaat rekao.

Izvršni direktor Er Frans-KLM Ben Smit je takođe upozorio da će evropske avio-kompanije morati da se suprotstave kineskim avioprevoznicima, koji i dalje mogu da lete iznad ruskog vazdušnog prostora.

„Između Pariza i Seula, može se povećati i do tri sata leta“, rekao je Smit za Fajnenšel tajms. „Ako imate kineskog prevoznika koji leti iznad Rusije, oni imaju nepravednu prednost nad nama.