Broj žrtava ciklona na Novom Zelandu porastao na 8

Broj žrtava ciklona na Novom Zelandu porastao na 8

Broj poginulih u ciklonu Gabrijel na Novom Zelandu u petak je porastao na osam, rekao je premijer Kris Hipkins i upozorio da se očekuje da će se broj povećati kako ekipe hitne pomoći budu u kontaktu sa stotinama odsečenih zajednica, prenosi Rojters.

Ciklon, koji je u nedelju pogodio Novi Zeland na najgornjem delu Severnog ostrva pre nego što je krenuo niz istočnu obalu, odsekao je gradove, odneo farme, mostove i stoku i poplavio domove, nasukujući ljude na krovove.

„Moramo da se pripremimo za činjenicu da će verovatno biti više smrtnih slučajeva širom zemlje. A pravi obim toga, nećemo znati neko vreme“, rekao je Hipkins.

Nešto više od 4.500 ljudi od petka popodne registrovano je u policiji kao bez kontakta sa prijateljima ili porodicom od udara ciklona. Policija veruje da većina njih jednostavno nema pristup komunikacionim mrežama.

„Ovo je nesumnjivo najveća prirodna katastrofa koju smo videli verovatno u ovom veku“, rekao je Hipkins. „Razmere štete su znatne jer pokriva tako veliko geografsko područje.

Potopljene farme bi mogle da utiču na snabdevanje voćem i povrćem u nekoliko regiona, rekao je on.

Dve privremene mrtvačnice postavljene su u regionu Hoks zaliva, jednom od najteže pogođenih oblasti koje je uglavnom ruralno, ali uključuje gradove Napier, Hejstings i Vairoa.

Komunikacija i pristup nekoliko oblasti i dalje su otežani sa oko 62.000 nekretnina i dalje bez struje.

Specijalistički tim iz Australije je stigao da pomogne u naporima spasavanja i pomoći, rekao je Hipkins.

Konvoji kamiona koji nose osnovne stvari probijaju se u udaljena područja, a odbrambene snage koriste brodove i avione za transport predmeta do područja istočne obale.

U Havke’s Bai-u, helikopteri i čamci su izlazili da provere ljude u izolovanim zajednicama zajedno sa kopnenim timovima za potragu i spasavanje.

Vreme je počelo da se popravlja, a vedro nebo se uglavnom predviđa za veći deo Severnog ostrva tokom vikenda.