Bajden komentariše NLO-e koje su SAD oborile

Bajden komentariše NLO-e koje su SAD oborile

Iako američki zvaničnici još uvek nisu utvrdili poreklo tri NLO-a koje su vojni avioni oborili iznad Severne Amerike poslednjih dana, predsednik Džo Bajden je u četvrtak potvrdio da njegova administracija ne sumnja da su objekti špijunski uređaji za Kinu ili bilo koju drugu naciju.

„Još ne znamo tačno šta su bila ova tri objekta, ali ništa trenutno ne ukazuje na to da su povezani sa kineskim programom špijunskih balona ili da su to bila nadzorna vozila iz bilo koje druge zemlje“, rekao je Bajden o NLO-ima koje su američke snage oborile iznad Aljaske. , severozapadna Kanada i jezero Huron. Vojska je pratila objekte nakon što su američki radarski sistemi poboljšani kako bi otkrili objekte koji se sporo kreću, dodao je on.

Američke obaveštajne agencije veruju da su predmeti najverovatnije baloni povezani sa privatnim kompanijama, rekreacionim ili istraživačkim institucijama, rekao je Bajden. Njegova administracija razvija „oštrija pravila“ za postupanje sa NLO-ima i pokušava da napravi razliku između onih koji predstavljaju bezbednosni rizik i onih koji su bezopasni.

Ali nemojte pogrešiti: ako bilo koji predmet predstavlja pretnju po bezbednost i bezbednost američkog naroda, ja ću ga oboriti“, rekao je Bajden.

Obaranja, koja su se dogodila između prošlog petka i nedelje, usledila su nedelju dana nakon što je borbeni avion američkog vazduhoplovstva oborio kineski balon kod obale Južne Karoline. Bajdenova administracija tvrdila je da je letelica špijunski balon – optužbe koje je Peking više puta demantovao – i našla se pod kritikama zbog toga što mu je dozvolila da plovi preko SAD, prolazeći pored osetljivih vojnih objekata, nakon što je otkrivena iznad Montane.

Incident je doveo do navoda SAD da Kina vodi opsežan špijunski program na velikim visinama širom sveta, pogoršavajući ionako zategnute odnose između Vašingtona i Pekinga. Kineski zvaničnici su tvrdili da je balon bio civilni vazdušni brod koji je izleteo sa kursa i osudili SAD zbog preterane reakcije na incident i upotrebe sile.

Bajden je rekao da se „ne izvinjava“ zbog skidanja balona, ali želi da zadrži otvorene linije komunikacije sa Kinom. „Očekujem da ću razgovarati sa predsednikom Sijem (Đinpingom) i nadam se da ćemo doći do dna ovoga.“