Rusija proglašava dobitke na bojnom polju

Rusija proglašava dobitke na bojnom polju

Rusija je saopštila da je probila dve ukrajinske utvrđene odbrambene linije na istoku zemlje, dok su zapadne zemlje najavile više vojnih izdataka na Ukrajinu, uključujući artiljerijske granate, pošto je Kijev upozorio na nastavak ruskih napada, piše Rojters.

Podstaknuta desetinama hiljada rezervista regrutovanih u decembru, Rusija je poslednjih nedelja intenzivirala napade širom južne i istočne Ukrajine, a velika nova ofanziva se uveliko očekuje kako se bliži prva godišnjica njene invazije.

Rusko ministarstvo odbrane je u sredu saopštilo da su se ukrajinske snage povukle pred ruskim operacijama u regionu Luganska, iako nije dalo detalje i Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri ovaj i druge izveštaje sa ratišta.

„Tokom ofanzive… ukrajinske trupe su se nasumično povukle na rastojanje do 3 km (2 milje) od prethodno okupiranih linija“, saopštilo je ministarstvo u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

„Čak ni jača druga linija odbrane neprijatelja nije mogla da zadrži prodor ruske vojske.

Ministarstvo nije preciziralo u kom delu Luganske oblasti je došlo do ofanzive.

Kasnije u sredu, zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malar rekla je da ruske snage vrše „danonoćne” napade na vladine položaje, ne precizirajući gde.

„Situacija je napeta. Da, teško nam je. Ali naši borci ne dozvoljavaju neprijatelju da postigne svoje ciljeve i nanose veoma ozbiljne gubitke“, napisao je Malar na Telegramu.

U Kijevu, vojna uprava glavnog grada saopštila je da je šest ruskih balona u kojima je možda bila izviđačka oprema oboreno iznad grada u sredu nakon što su se oglasile sirene za vazdušni napad.

„Svrha lansiranja balona je verovatno bila otkrivanje i iscrpljivanje naše protivvazdušne odbrane“, navodi se u aplikaciji za razmenu poruka Telegram. Rusija nije odmah komentarisala.

Rusija takođe vrši artiljerijsku i kopnenu juriš na grad Bahmut u Donjeckoj provinciji pored Luganska.

U blizini Bahmuta, ruske snage su pucale na više od 15 gradova i sela, uključujući i sam grad, saopštio je u večernjem izveštaju Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Takođe su obučavali tenkove, minobacače i artiljerijsku vatru na zajednice koje se nalaze na granicama Harkova i Luganske oblasti, dodaje se.

Regionalni guverner Donjecka Pavlo Kirilenko objavio je slike i video snimke stambene zgrade zatrpane ruševinama za koju je rekao da je uništena u gradu Pokrovsk, jugozapadno od Bahmuta, pri čemu su troje mrtvih, 11 povređenih, a jedan je još uvek u bolnici u teškom stanju.

Bahmutovo hvatanje bi Rusiji dalo odskočnu dasku za napredovanje na dva veća grada, Kramatorsk i Slavjansk zapadnije u Donjecku, što bi oživelo zamah Moskve uoči prve godišnjice invazije 24. februara.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da članice alijanse nastavljaju da proizvode artiljerijske metke kalibra 155 mm.

„Dakle, da, stvari se dešavaju, ali moramo da nastavimo, moramo da se pojačamo još više“, rekao je on novinarima posle sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu.

Ukrajina je od zapadnih zemalja dobila milijarde dolara vojne potrošnje. Sjedinjene Države su posvetile više od 27,4 milijarde dolara bezbednosne pomoći Ukrajini od početka sukoba u februaru prošle godine.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel pozvao je zemlje da se pridruže Nemačkoj u slanju tenkova.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je posle briselskih pregovora da Ukrajina ima veoma dobre šanse da preuzme i „iskoristi“ inicijativu na bojnom polju ove godine.

Ostin je rekao da će za svaki novi sistem koji NATO obezbedi Kijevu, on će obučavati trupe na njemu.

Britanija je saopštila da će i druge evropske nacije obezbediti vojnu opremu, uključujući rezervne delove za tenkove i artiljerijsku municiju, Ukrajini preko međunarodnog fonda, sa početnim paketom vrednim više od 241 milion dolara.

Rusija naziva invaziju „specijalnom vojnom operacijom“ protiv bezbednosnih pretnji, rekavši da NATO svakodnevno pokazuje neprijateljstvo prema Rusiji i da je sve više uključen u sukob. Kijev i njegovi saveznici nazivaju akcije Rusije otimanjem zemlje.

20. januara, visoki zvaničnik američke administracije rekao je da Vašington savetuje Ukrajinu da odustane sa velikom ofanzivom dok se ne nabavi najnovije snabdevanje američkog oružja i ne bude obezbeđena obuka.

„Moramo da obezbedimo da se ovog proleća zaista oseti da se Ukrajina kreće ka pobedi“, napisao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u obraćanju u sredu.