Đumbir stavlja imune ćelije u pojačanu pripravnost

Đumbir stavlja imune ćelije u pojačanu pripravnost

Đumbir ima reputaciju da stimuliše imuni sistem. Novi rezultati Lajbnicovog instituta za biologiju prehrambenih sistema na Tehničkom univerzitetu u Minhenu (Leibniz-LSB@TUM) sada podržavaju ovu tezu. U laboratorijskim testovima, male količine sastojka đumbira dovele su bela krvna zrnca do pojačane pripravnosti. Studija takođe pokazuje da ovaj proces uključuje tip receptora koji igra ulogu u percepciji bolnih toplotnih stimulusa i osećaju ljutine u hrani.

Bilo kao lekovita biljka ili kao hrana, đumbir takođe postaje sve popularniji u Nemačkoj. Prema nemačkom saveznom zavodu za statistiku, godišnji obim uvoza ljutog voćnog korena skoro se učetvorostručio u poslednjih deset godina na oko 31.600 tona. Međutim, iako je potrošnja đumbira povećana, postavlja se pitanje da li je normalan nivo potrošnje dovoljan za postizanje zdravstvenih efekata. I ako jeste, koja jedinjenja i molekularni mehanizmi igraju ulogu u tome.

Da bi se razjasnila ova pitanja, tim na čelu sa Veronikom Somozom, direktorkom Lajbnic instituta u Frajzingu, Nemačka, sproveo je opsežno istraživanje. Polazna tačka bila je rezultat ranije pilot studije, u kojoj je ključnu ulogu imala i prva autorka Gabi Andersen iz Leibniz-LSB@TUM.

Kako pokazuje studija, značajne količine oštrih jedinjenja đumbira ulaze u krv oko 30 do 60 minuta nakon konzumiranja jednog litra čaja od đumbira. Daleko najviše nivoe postigao je [6]-gingerol, sa koncentracijom u plazmi od približno 7 do 17 mikrograma po litru.

Poznato je da opor jedinjenje ispoljava svoj efekat „ukusa“ preko takozvanog TRPV1 receptora, jonskog kanala koji se nalazi na površini nervnih ćelija koji reaguje na bolne toplotne stimuluse, kao i na oštra jedinjenja iz čilija i đumbira. Pošto neke studije sugerišu da bela krvna zrnca takođe poseduju ovaj receptor, istraživački tim je testirao da li [6]-gingerol utiče na aktivnost ovih imunih ćelija.

U prvom koraku, tim je uspeo da otkrije receptor na neutrofilnim granulocitima. Ove ćelije čine oko dve trećine belih krvnih zrnaca i služe za borbu protiv invazijskih bakterija. Dalji laboratorijski eksperimenti istraživačke grupe su takođe pokazali da je čak i veoma niska koncentracija od skoro 15 mikrograma [6]-gingerola po litru dovoljna da se ćelije stave u stanje pojačane pripravnosti.

Dakle, u poređenju sa kontrolnim ćelijama, stimulisane ćelije su reagovale oko 30 odsto jače na peptid koji simulira bakterijsku infekciju. Dodavanje inhibitora specifičnog za TRPV1 receptor preokrenuo je efekat izazvan [6]-gingerolom.

„Tako su, barem u eksperimentima, veoma niske koncentracije [6]-gingerola dovoljne da utiču na aktivnost imunih ćelija preko TRPV1 receptora. U krvi, ove koncentracije bi se teoretski mogle postići konzumiranjem oko jednog litra čaja od đumbira“, kaže Gabi Andersen.

„Dakle, naši rezultati podržavaju pretpostavku da bi unos uobičajenih količina đumbira mogao biti dovoljan za modulaciju ćelijskih odgovora imunog sistema. Ipak, još uvek postoje mnoga neodgovorena pitanja na molekularnom, epidemiološkom i medicinskom nivou koja treba da se pozabave uz pomoć savremene ishrane i istraživanja zdravlja“, zaključuje Veronika Somoza.