Kina želi svoj balon nazad

Kina želi svoj balon nazad

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je od administracije predsednika Džoa Bajdena da vrati ostatke vazdušnog balona koji je američka vojska u subotu oborila kod istočne obale Amerike, rekavši da letelica „pripada Kini“.

Govoreći na brifingu za novinare u utorak, portparolka ministarstva Mao Ning je upitana da li je Peking tražio da se ostaci balona vrate. „Dirižabl ne pripada SAD“, rekla je ona. „Pripada Kini.“

Ningovi komentari usledili su tri dana nakon što je američki borbeni avion oborio balon – za koji američki zvaničnici tvrde da je špijunska letelica – kod obale Južne Karoline. Pentagon je tvrdio da je detektovao balon u sredu. Bajden se suočio sa žestokim kritikama jer je dozvolio balonu da pređe kontinent, prelazeći preko lokacije nuklearnih projektila i drugih osetljivih vojnih sredstava, pre nego što ga je srušio.

Balon je bio civilni meteorološki istraživački dirižabl koji je nehotice ušao u vazdušni prostor SAD nakon što je izleteo sa kursa, saopštilo je u petak kinesko ministarstvo spoljnih poslova. Ning je rekao da su neki američki političari i mediji „povećali” incident kako bi „napali i ocrnili Kinu”. Ona je odbila da pruži više detalja o vazdušnom brodu u utorak.

„Kineska strana je u nekoliko navrata davala informacije o bespilotnom vazdušnom brodu“, rekao je Ning. „Nemam šta da dodam u ovom trenutku.“ Ona je dodala da američka vlada nije odgovorila na „smiren i profesionalan način“, već je preterano reagovala na incident koji nije predstavljao bezbednosnu pretnju i nije ugrozio nijednog Amerikanca.

Američki senator Stiv Dejns, republikanac iz Montane, spekuliše da su kineski zvaničnici poslali balon širom Severne Amerike da ispitaju odgovor Vašingtona. „Ovo je više bio probni balon Kineza“, rekao je Dejns za Foks njuz u ponedeljak. Dodao je da je Bajden bio „neodlučan“, projektujući slabost. „To je bilo upravo ono što su Kinezi želeli da vide.