Lider Severne Koreje naređuje vojsci da poboljša spremnost

Lider Severne Koreje naređuje vojsci da poboljša spremnost

Severnokorejski lider Kim Džong Un naredio je svojoj vojsci da proširi svoje borbene vežbe i ojača spremnost za rat, dok nastoji da eskalira ionako provokativan nalet u demonstracijama naoružanja, suočen sa produbljivanjem tenzija sa susedima i Vašingtonom, prenosi AP.

Kim je u ponedeljak predsedavao sastankom Centralne vojne komisije vladajuće Radničke partije i ohrabrio oružane snage da izvedu „uvek pobedničke podvige“ i pokažu „neuporedivu vojnu snagu“ kako bi otvorili novu fazu u razvoju, zvanične korejske centralne vesti Agencija je objavila u utorak.

Članovi komisije razgovarali su o nizu zadataka koji imaju za cilj da izazovu „velike promene” u vojsci, uključujući „stalno širenje i intenziviranje operacija i borbenih vežbi” i „strože usavršavanje spremnosti za rat”, navodi agencija.

Sastanak je održan usred znakova da Severna Koreja priprema ogromnu vojnu paradu u glavnom gradu Pjongjangu, kako bi proslavila 75. godišnjicu osnivanja Korejske narodne armije koja pada u sredu. Kim bi mogao iskoristiti događaj da pokaže najnoviji hardver iz svog rastućeg programa nuklearnog oružja i raketa koji izaziva zabrinutost za Sjedinjene Države i njihove saveznike u Aziji.

Komentari sa sastanka su najnovije upozorenje Pjongjanga da se priprema da intenzivira svoje vojne demonstracije nakon rekordne godine u testiranju raketa. Upozorenja su delimično odgovor na širenje vojnih vežbi Sjedinjenih Država sa Južnom Korejom, za koje su saveznici rekli da imaju za cilj da se suprotstave rastućoj pretnji Severa.

Prošle nedelje, Severna Koreja je zapretila da će se suprotstaviti američkim vojnim potezima „najvećim nuklearnim silama“ jer je osudila planove SAD da prošire zajedničku vežbu sa Južnom Korejom i rasporede naprednija vojna sredstva poput bombardera i nosača aviona u regionu.

Severna Koreja je 2022. godine ispalila više od 70 balističkih projektila, uključujući potencijalno nuklearno oružje dizajnirano da pogodi mete u Južnoj Koreji ili da stigne do kopna SAD. Takođe je sproveo niz lansiranja koje je opisao kao simulirane nuklearne napade na južnokorejske i američke ciljeve kao odgovor na proširene vojne vežbe SAD sa Južnom Korejom, koje su bile smanjene tokom Trampove administracije.

Tokom velike političke konferencije u decembru, Kim je pozvao na „eksponencijalno povećanje“ nuklearnih bojevih glava u zemlji, masovnu proizvodnju taktičkih nuklearnih bombi na bojnom polju koje ciljaju Južnu Koreju i razvoj snažnijih interkontinentalnih balističkih projektila koje bi mogle da stignu do američke domovine.

Stručnjaci kažu da Kimovi testovi naoružanja i pretnje imaju za cilj da nateraju Vašington da prihvati ideju Severne Koreje kao nuklearne sile, koju Pjongjang vidi kao način da pregovara o ekonomskim i političkim ustupcima sa pozicije snage.

Diplomatija između Vašingtona i Pjongjanga je u zastoju od 2019. godine, dok su dve strane i dalje u sukobu oko ekonomskih sankcija koje predvode SAD protiv Severa i nuklearnog programa Severa.