NTSB: FedEx i Southwest avioni bili udaljeni manje od 30 metara

NTSB: FedEx i Southwest avioni bili udaljeni manje od 30 metara

Predsednik američkog Nacionalnog odbora za bezbednost u saobraćaju (NTSB) rekao je da su teretni avion FedEx Boeing 767 i Sautvest erlajns (Southwest airlines) 737-700 koji su se umalo sudarili bili „verovatno ispod 30,5 metara vertikalno od svakog drugo“, prema preliminarnim informacijama u ponedeljak iz istrage.

Federalna uprava za vazduhoplovstvo i NTSB istražuju prekinuto sletanje teretnog aviona FedEx u subotu u Ostinu u Teksasu, koji je trebalo da sleti na pistu na kojoj je takođe bio avion Sautvest erlajnsa odobren za polazak.

Predsednica NTSB-a Dženifer Homendi rekla je za Rojters da je incident mogao da rezultira „strašnom tragedijom“.

Dva aviona su bila blizu sudara kada je letelica FedEx-a bila prinuđena da preleti Sautvestov mlaznjak kako bi izbegao pad u uslovima loše vidljivosti oko 6:40 ujutro.

„Malo pre nego što je FedEx avion trebalo da sleti, kontrolor je dozvolio let Sautvest 708 da poleti sa iste piste“, saopštila je FAA u subotu.

Homendi je rekao da se čini da je verovatno da je avion FedEx-a na trenutak preleteo avion Sautvest tokom njihove uloge u poletanju, a zatim je Southvest ponovo prošao ispod FedEx aviona kako se njegova brzina povećavala pri poletanju.

„U nekom trenutku se ovaj FedEx avion i avion Jugozapad kreću zajedno – jedan na pisti, jedan desno iznad jugozapadnog aviona – tako da je ovo ozbiljno“, rekao je Homendi u intervjuu, opisujući lanac događaja u dva minuta pre toga. do skorog promašaja.

FAA je izdala dozvolu za poletanje prema jugozapadu kada je FedEx bio oko 3,32 nautičke milje od kraja piste. Pilot FedEx-a je dobio potvrdu o odobrenju za sletanje kada je bio udaljen 2,19 milja, rekao je Homendi.

Ubrzo nakon toga, Southvest je počeo da uzleće. „U tom trenutku kada (jugozapad) počne da se kotrlja, FedEx je samo 0,45 nautičkih milja od piste i ide 260 kilometara na sat“, rekao je Homendi. „Kada je FedEx rekao da je Southvest prekinuo, bili su 364 m niz pistu i penjali se.“

Na letu Jugozapad za Kankun, Meksiko, bilo je 123 putnika i pet članova posade na Boingu 737-700. Bezbedno je otišlo.

„Moram to dati pilotu FedEx-a i kopilotu, kakav fantastičan posao, posebno u tako ekstremno lošim uslovima, slaboj vidljivosti“, rekao je Homendi.

Nije krivila pilote Jugozapada za koje je rekla da u početku nisu ni znali šta se dešava. Veruje se da su oba diktafona u pilotskoj kabini prepisana, rekao je Homendi.

Homendi je rekao da je još jedan upad na pistu na aerodrom Džon F. Kenedi u Njujorku u kome se avion Delta Air Linesa bezbedno zaustavio nakon što su kontrolori letenja primetili da je Boeing 777 American Airlinesa prešao iz susedne rulna staza je takođe mogla biti tragična.

NTSB je istražio 17 incidenata upada na pistu od 2013. godine, uključujući dva od prošlog leta koja su i dalje pod istragom.