Venecuela napreduje u stvaranju humanitarnog fonda

Venecuela napreduje u stvaranju humanitarnog fonda

Vladajuće i opozicione stranke Venecuele napreduju ka stvaranju fonda od 3,2 milijarde dolara pod administracijom UN-a koji bi imao za cilj da koristi zamrznutu imovinu zemlje u humanitarne svrhe, rekao je najviši poslanik vladajuće stranke u zemlji, piše Rojters.

Tokom razgovora u Meksiku u novembru, predstavnici vlade predsednika Nikolasa Madura i opozicione stranke koju podržavaju SAD složili su se da stvore fond za podršku naporima u oblasti zdravstva, hrane i obrazovanja koji su potrebni za prevazilaženje dugotrajne društvene i političke krize u Venecueli.
„Ako se (fond) desi, a mislim da napredujemo u nekim koracima u tom pravcu, možemo da pređemo na drugu fazu razgovora“, rekao je vodeći vladin pregovarač i predsednik Narodne skupštine Horhe Rodrigez za televiziju Globovižn.

Pregovori, koji pokrivaju niz pitanja, prvi put su počeli u avgustu 2021. pre 15-mesečne pauze. Oni su nakratko nastavljeni u novembru 2022. nakon što je Vašington ublažio neke sankcije Madurovoj vladi. Opozicija se nada da će pregovori pomoći da se garantuje da se izbori koji su okvirno zakazani za 2024. održe u fer uslovima.

Rodrigez nije izneo detalje o tome kakav je napredak postignut u stvaranju humanitarnog fonda.

Kancelarija Ujedinjenih nacija u Karakasu nije odmah odgovorila na zahtev Rojtersa za komentar, kao ni šefica opozicionog zakonodavnog tela Dinora Figuera, koja živi u egzilu u Španiji.

Rodrigez je ranije rekao da nema razloga da se vrati pregovorima osim ako sredstva ne budu dostupna. Glavni pregovarač opozicije, Gerardo Blajd, rekao je da se novac od zamrznute imovine distribuira u različitim jurisdikcijama, od kojih svaka ima svoje zakonske uslove.

Opozicija je rekla da bi novac mogao da se prenosi u malim tranšama kako bi se zaštitio od kreditora.