Google otkriva konkurentske ChatGPT planove za Bard

Google otkriva konkurentske ChatGPT planove za Bard

Vlasnik Google-a Alphabet Inc u ponedeljak je rekao da će pokrenuti uslugu čet-bota i više veštačke inteligencije za svoj pretraživač, kao i programere, što je odgovor Microsoft Corp u njihovom rivalstvu da predvodi novi talas računarstva, prenosi Rojters.

Microsoft je, u međuvremenu, rekao da planira sopstveno otkrivanje veštačke inteligencije za utorak.

Kaskada vesti odražava kako Silicijumska dolina predviđa ogromnu promenu od takozvane generativne veštačke inteligencije, tehnologije koja može da kreira prozu ili drugi sadržaj na komandu i oslobodi vreme belih okovratnika.

Uspon ChatGPT-a, chat bota iz OpenAI-a koji podržava Microsoft, koji bi mogao da poremeti način na koji potrošači traže informacije, bio je jedan od najvećih izazova za Google u poslednje vreme.

U postu na blogu, izvršni direktor Alphabeta Sundar Pichai rekao je da njegova kompanija otvara konverzacijski AI servis pod nazivom Bard kako bi testirao korisnike za povratne informacije, nakon čega će uslijediti javno objavljivanje u narednim sedmicama.

Takođe je rekao da Gugl planira da svom pretraživaču doda funkcije veštačke inteligencije koje sintetizuju materijal za složene upite, na primer da li je učenje gitare ili klavira lakše. Trenutno Google predstavlja tekst koji postoji na drugim mestima na Vebu za pitanja na koja je odgovor jasan.

Google-ovo ažuriranje za pretragu, čije vreme nije otkrio, odražava kako kompanija jača svoju uslugu dok Microsoft čini isto za Bing, ugrađujući u njega mogućnosti OpenAI.

Majkrosoft je saopštio da planira da ugradi veštačku inteligenciju u sve svoje proizvode i da u utorak planira da informiše novinske kuće o razvoju događaja koje nije precizirao, sa svojim izvršnim direktorom Satjom Nadelom, prema pozivu koji je video Rojters. Sem Altman, izvršni direktor OpenAI-a, tvitovao je da će i on prisustvovati događaju.

Nejasno je kako Gugl želi da razlikuje Barda od OpenAI-ovog ChatGPT-a. Pichai je rekao da nova usluga koristi informacije sa interneta; Znanje ChatGPT-a je ažurirano od 2021.

„Bard nastoji da kombinuje širinu svetskog znanja sa snagom, inteligencijom i kreativnošću naše veštačke inteligencije“, rekao je Pichai.

Iza novog chat bota stoji LaMDA, Google-ova veštačka inteligencija koja je generisala tekst sa takvom veštinom da ga je inženjer kompanije prošle godine nazvao razumnim, tvrdnju koju su tehnološki gigant i naučnici široko odbacili.

U demonstraciji usluge, Bard poput svog rivalskog chatbot-a poziva korisnike da mu daju upit uz upozoravanje da njegov odgovor može biti neprikladan ili netačan. Zatim je naznačena tri odgovora na upit o otkrićima svemirskog teleskopa, pokazao je demo.

Gugl se oslanja na verziju LaMDA koja zahteva manje računarske snage kako bi mogla da služi većem broju korisnika i poboljša sa njihovim povratnim informacijama, rekao je Pichai.

ChatGPT je s vremena na vreme odbijao korisnike zbog eksplozivnog rasta, a analitičari UBS-a su izvestili da je imao 57 miliona jedinstvenih posetilaca u decembru, nadmašujući potencijalno TikTok u usvajanju.

Gugl takođe planira da kreatorima i preduzećima od sledećeg meseca da tehnološke alate, prvo koje pokreće LaMDA, a kasnije i druga veštačka inteligencija, rekao je Pichai.