Visoki tajvanski opozicioni lider posetiće Kinu

Visoki tajvanski opozicioni lider posetiće Kinu

TAJPEJ – Visoki lider Kuomintanga (KMT), glavne tajvanske opozicione stranke, posetiće Kinu ove nedelje i sastati se sa njenim najvišim kreatorom politike na Tajvanu, saopštila je ta stranka u ponedeljak, usred stalnih vojnih i političkih tenzija između dve strane, preneo je Rojters.

Kina je u poslednje tri godine pojačala pritisak na Tajvan da prihvati kineski suverenitet, uključujući organizovanje redovnih vojnih vežbi u blizini ostrva kojim se upravlja demokratskim putem. Tajvanska vlada odbacuje teritorijalne pretenzije Kine.

KMT je saopštio da će njen zamenik predsedavajućeg Endrju Hsija otputovati u Kinu u sredu i sastati se sa Song Taom, novoimenovanim šefom kineske Kancelarije za poslove sa Tajvanom, u retkoj interakciji na visokom nivou između najviših političara sa Tajvana i Kine s obzirom na trenutne napetosti.

Hsia, bivši tajvanski diplomata i nekadašnji šef Tajvanskog saveta za kopnene poslove, i njegova delegacija će „voditi razmenu i dijalog na osnovu jednakosti i dostojanstva“, saopštio je KMT.

Oni će „odraziti najnoviju zabrinutost javnosti Tajvana o bezbednosti Tajvanskog moreuza i očekivanja za regionalni mir i stabilnost“, dodala je stranka.

KMT tradicionalno favorizuje bliske veze sa Kinom, ali snažno poriče da je pro-Peking. Kineska kancelarija za poslove sa Tajvanom saopćila je da pozdravlja Sjinu posetu.

Hsia je posetio Kinu prošlog avgusta, na putovanju koje je osudila vlada Tajvana, ubrzo nakon što je Peking organizovao ratne igre u blizini Tajvana kako bi izrazio bes zbog posete Tajpeju tadašnjih SAD. Predsednica Doma Nensi Pelosi.

Kina je odbijala da razgovara sa administracijom tajvanske predsednice Cai Ing-ven otkako je ona prvi put preuzela dužnost 2016. godine, verujući da je separatista, i odbijala je česte pozive Cai da se dijalog nastavi.

KMT je branio svoje približavanje Kini, rekavši da je važno da linije komunikacije budu otvorene.

U saopštenju te stranke o poseti Hsia se navodi da je, suočavajući se sa trenutnim „zastojem“ u odnosima preko Tajvanskog moreuza, „prirodno ne sedeti skrštenih ruku“.

„Nakon povratka na Tajvan, delegacija koja je došla u posetu će iskreno odraziti ono što je videla i čula tajvanskom društvu i vladinim odeljenjima kako bi se olakšalo formulisanje i promocija naknadnih politika“, dodaje KMT.