Cena nafte raste, barel 80 dolara

Cena nafte raste, barel 80 dolara

Cene nafte su u ponedeljak porasle u ranoj trgovini nakon što su prošle nedelje pale za oko 8 odsto na najniže vrednosti od više od tri nedelje, pošto je trema oko velikih ekonomija nadmašila znake oporavka potražnje u Kini, najvećem svetskom uvozniku nafte, piše Rojters.

Fjučersi na naftu Brent su porasli za 16 centi, ili 0,2%, na 80,10 dolara po barelu u 0022 GMT, dok su fjučersi na američku sirovu naftu Vest Tekas Intermediate (VTI) porasli za 15 centi, takođe 0,2% više, na 73,54 dolara po barelu.

Prošlog petka, VTI i Brent su oslabili 3% nakon što su jaki podaci o zapošljavanju u SAD izazvali zabrinutost da će Federalne rezerve nastaviti da povećavaju kamatne stope, što je zauzvrat povećalo dolar.

Dok su strahovi od recesije dominirali tržištem prošle nedelje, izvršni direktor Međunarodne energetske agencije (IEA) Fatih Birol je u nedelju istakao da oporavak Kine ostaje ključni pokretač cena nafte.

IEA očekuje da će polovina rasta globalne potražnje za naftom ove godine doći iz Kine, gde je Birol rekao da potražnja za mlaznim gorivom raste.

On je rekao da će u zavisnosti od toga koliko je snažan oporavak, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i saveznici, zajedno pod nazivom OPEK+, možda morati da preispitaju svoju odluku da smanje proizvodnju za 2 miliona barela dnevno do 2023.

„Ako tražnja poraste veoma snažno, ako se kineska ekonomija oporavi, onda će, po mom mišljenju, postojati potreba da zemlje OPEK+ pogledaju svoju (proizvodnu) politiku“, rekao je Birol za Rojters na marginama konferencije u Indiji. .

Ograničenja cena ruskih proizvoda stupila su na snagu u nedelju, pri čemu su Grupa sedam (G7), Evropska unija i Australija dogovorile ograničenja od 100 dolara po barelu za dizel i druge proizvode koji se trguju sa premiju na naftu i 45 dolara po barelu za proizvode. koji trguju sa popustom, kao što je mazut.

„U ovom trenutku, tržište očekuje da će zemlje koje nisu članice EU povećati uvoz rafinisane ruske sirove nafte, stvarajući tako malo poremećaja u ukupnim zalihama“, navode analitičari ANZ-a u belešci klijenta.

„Ipak, kontinuirano ograničenje ponude OPEK-a trebalo bi da zadrži tržište čvrsto“, rekli su oni.