SAD istražuju odobrenje za sletanje dva aviona na istu pistu

SAD istražuju odobrenje za sletanje dva aviona na istu pistu

Federalna uprava za vazduhoplovstvo i američki Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja istražuju prekinuto sletanje teretnog aviona FedEx u Ostinu u Teksasu u subotu ujutro koji je bio spreman da sleti na pistu na iz koje je takođe odobren polet aviona Southwest Airlinesa, prenosi Rojters.

Dva aviona su bila blizu sudara u izuzetno ozbiljnom bezbednosnom incidentu, rekli su Rojtersu dva izvora upućena u to pitanje. Incident se dogodio u uslovima loše vidljivosti u Ostinu.

„Neposredno pre nego što je FedEx avion trebalo da sleti, kontrolor je odobrio let Southwest 708 da poleti sa iste piste“, saopštila je Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA).

NTSB je posebno rekao da istražuje „mogući upad na pistu i prelet koji uključuje avione Southwest Airlines-a i FedEx-a”.

FAA je saopštila da je FedEx let 1432, teretni avion Boing 767, koji je poleteo iz Memfisa, odobren da sleti na pistu 18-levo oko 6:40 ujutro, dok je letelica bila nekoliko milja od aerodroma. Avion Southwest još nije poleteo kada se FedEx približavao pisti.

„Pilot FedEx aviona je prekinuo sletanje i započeo penjanje“, saopštila je FAA.

Nije bilo jasno koliko su dva aviona bila blizu sudara.

Let za Kankun, Jugozapad za Meksiko, Boeing 737-700, bezbedno je poleteo i sleteo u 9:47 ujutro po istočnom vremenu.

Southwest je odbio da komentariše. FedEx nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.