Severna Makedonija odala počast Delčevu uz „visoki bezbednosni rizik“

Severna Makedonija odala počast Delčevu uz „visoki bezbednosni rizik“

Severna Makedonija je u subotu obeležila rođendan revolucionara iz 19. veka uz stroge mere bezbednosti u glavnom gradu Skoplju zbog straha od sukoba između suprotstavljenih nacionalističkih grupa iz Severne Makedonije i Bugarske, prenosi AP.

Obe zemlje polažu pravo na istorijsku ličnost, Goce Delčeva, koja se protivila osmanskoj vlasti na Balkanu koja je okončana početkom 20. veka. Komemoracijom se obeležava 151 godina od rođenja.

Vlasti Severne Makedonije kažu da je komemoracija „visoki bezbednosni rizik“.

Policija je blokirala ulice, postavila metalne ograde i izvršila detaljne provere u oblasti oko pravoslavne crkve „Sveti Spas“ iz 16. veka u centru Skoplja, gde je Delčev sahranjen.

Helikopteri i dronovi su zujali iznad njih, a inspekcije su vršene na graničnim prelazima između Severne Makedonije i Bugarske. Tenzije su porasle jer su stotine Bugara bile prinuđene da čekaju nekoliko sati na graničnom prelazu Deve Bair na makedonskoj strani. Granični zvaničnici su za kašnjenje krivili pad kompjuterskog sistema.

Policija je u saopštenju saopštila da su tri Bugara privedena zbog „remećenja javnog reda“.

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Ivan Demerdžijev, koji je predvodio zvaničnu delegaciju, nazvao je mere koje je usvojila makedonska policija drakonskim.

„Nema razloga za provokacije. Moramo da idemo napred… ujedinjenoj Evropi je potrebna stabilnost“, rekao je Demerdžijev. „Nismo došli da provociramo, već da pokažemo poštovanje. Mi smo komšije i dobrosusedstvo treba da se nastavi“.

Severna Makedonija i Bugarska su u sukobu oko pitanja kao što su istorijske ličnosti, etničke manjine, jezik i nacionalni identitet. Bugarska je odustala od nastojanja svog suseda da se pridruži Evropskoj uniji, ali je odustala od protivljenja pregovorima o pristupanju prošle godine nakon što je dobila obećanje o pravima manjina.