Prohodnost u okruženju povezana sa rizikom od gestacionog dijabetesa

Prohodnost u okruženju povezana sa rizikom od gestacionog dijabetesa

Nova studija naučnika iz grupe za istraživanje izgrađene životne sredine i zdravlja Mailman škole Univerziteta Kolumbija otkriva da je veća prohodnost u okruženju povezana sa manjim rizikom od gestacionog dijabetesa (GD). Rezultati studije objavljeni su u recenziranom časopisu Pediatric and Perinatal Epidemiology.

GD povećava rizik da odojčad bude velika za gestacijski uzrast, može povećati rizik od nezdravog povećanja telesne težine tokom detinjstva i povećava rizik trudnice od budućeg dijabetesa tipa 2.

Istraživači, koji rade u partnerstvu sa Odeljenjem za zdravlje i mentalnu higijenu grada Njujorka, analizirali su odnose između mogućnosti hodanja po susedstvu za trudne Njujorčanke. Indeks prohodnosti u susedstvu koji su koristili za merenje prohodnosti uključuje podatke o gustini stanovanja, mešavini korišćenja zemljišta, povezanosti ulica i pristupu javnom prevozu. Oni su analizirali gradske podatke o više od 109.000 rođenih u 2015. godini.

Otkrili su da se rizik od GD smanjio sa povećanjem indeksa mogućnosti za hodanje u okruženju za čak 20 procenata između oblasti u najvišem i najnižem kvartilu prohodnosti. Slično, kada su istraživači procenjivali gustinu destinacija za pešačenje, još jednu meru prohodnosti u susedstvu, trudne osobe u najvišem kvartilu pešačkih destinacija imale su 23 procenta manji rizik od GD u poređenju sa onima koji žive u najnižem kvartilu. Analize su prilagođene starosti trudnice, rasi i etničkoj pripadnosti, paritetu, obrazovanju, mestu rođenja i bračnom statusu, kao i stopi siromaštva u komšiluku.

Ranija studija istraživačkog tima otkrila je da je prohodnost po komšiluku povezana sa manjim rizikom od viška težine tokom trudnoće; skoro 50 odsto trudnica dobija više na težini nego što se preporučuje za zdravu trudnoću. Istraživači teoretiziraju da je prohodnost po susjedstvu povezana sa višim nivoom hodanja i fizičke aktivnosti kod trudnica, što zauzvrat smanjuje rizik od GD i viška težine tokom trudnoće. Poznato je da trudnice favorizuju oblike vežbanja nižeg intenziteta kao što je hodanje tokom trudnoće, a u kvartu Njujorka prohodnost je pozitivno povezana sa više hodanja i ukupnom fizičkom aktivnošću.

„Studija naglašava važnost urbanog planiranja, posebno prohodnosti u susedstvu, u promovisanju zdravlja“, kaže koautor studije Andrev Rundle, drPH, profesor epidemiologije na Columbia Mailman. „Stvaranje mogućnosti za trudnice da ispune preporuke za zdravu fizičku aktivnost tokom trudnoće očekuje se da će imati dugotrajne pozitivne koristi i za roditelje i za dete.“

U budućnosti, Rundle kaže: „Planiramo da nastavimo naše istraživanje o tome kako urbani dizajn može podržati zdravlje tokom trudnoće, tako da ove prednosti budu uključene u analize troškova i koristi i donošenje odluka o tome kako dizajniramo nova naselja i redizajniramo postojeće susedstva.

Koautori su Džejms Kvin iz škole Kolumbija Mailman i Ketrin Nekerman iz Centra za istraživanje stanovništva Kolumbija Univerziteta Kolumbija; Eliza Kinsei, Univerzitet Pensilvanije; Elizabeth Viden, Univerzitet Teksasa, Ostin; Mari Huinh, Lehman College; Gina Lovasi, Univerzitet Drekel; Gretchen Van Vie, Odeljenje za zdravlje i mentalnu higijenu grada Njujorka.